Linkovi

Talas Covid-19 pogađa sjeveroistočnu Siriju, upozoravaju grupe za pomoć


Arhiva - Volonter nosi bocu sa kiseonikom namijenjenju zbrinjavanju pacijenata oboljelih od koronavirusa, u Damasku, Sirija, 3. marta 2021.
Arhiva - Volonter nosi bocu sa kiseonikom namijenjenju zbrinjavanju pacijenata oboljelih od koronavirusa, u Damasku, Sirija, 3. marta 2021.

Novi talas Covid-19 pogađa ratom zahvaćenu sjeveroistočnu Siriju, navodi se u saopštenju Ljekara bez granica (MSF).

MSF su saopštili da je do 26. aprila bilo 15.000 slučajeva i 640 smrtnih slučajeva, dok je 960 zdravstvenih radnika imalo pozitivan test na Covid-19.

Upozorenje dolazi ubrzo nakon što je Međunarodni komitet za spašavanje (IRC) saopštio da u regionu nedostaje opreme za testiranje i kiseonika.

IRC poručuje da je odgovor regiona na Covid-19 "ozbiljno ugrožen".

MSF je saopštio da su dvije bolnice koje podržava u regionu, jedna u Hasakehu i druga u Rakii, tokom posljednjih mjesec dana bilježile porast u potvrđenim slučajevima oboljevanja.

Brojevi bi mogli biti veći jer je testiranje i dalje nedovoljno, rekla je grupa.

"Šokantno je da se godinu dana nakon izbijanja region sjeveroistočne Sirije i dalje bori da pronađe ključne zalihe za Covid-19", rekla je Crystal Van Leeuwen​, menadžerica za hitne slučajeve MSF-a za Siriju. "Postoji očigledan nedostatak sredstava za laboratorijsko ispitivanje, neadekvatni bolnički kapaciteti za liječenje pacijenata, nedovoljno kiseonika za podršku onima kojima je najpotrebniji i ograničena dostupnost lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike."

Agencije Ujedinjenih nacija nisu u mogućnosti da isporuče pomoć regionu bez dozvole sirijske vlade, saopštio je MSF. Jedina laboratorija u regionu koja može da testira na virus "trpi kritične nedostatke zaliha", rekla je grupa.

Laboratorija ostaće bez zaliha za testiranje u roku od dvije nedjelje, a dva centra za liječenje u Hasakehu i Raki morala su da obustave aktivnosti zbog nedostatka zaliha, dodala je grupa.

Planovi vakcinacije u regionu propali su, rekla je grupa.

"Ozbiljno smo zabrinuti zbog toga što se u regionu uskoro neće dogoditi značajne aktivnosti vakcinacije protiv Covid-19", rekla je Van Leeuwen​. "Raspodjela vakcina i drugih osnovnih zaliha pokazala se neravnopravnom u različitim regionima zemlje, što pokazuje da je regionalna politika još jednom negativno uticala na odgovor humanitarne pomoći na sjeveroistoku Sirije."

Grupa poziva na "značajno povećanje pomoći od strane zdravstvenih i humanitarnih organizacija" i "fleksibilnost donatora za podršku organizacijama koje sprovode projekat".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG