Linkovi

Pandemija u Indiji: Više od 20 miliona zaraženih, opozicija traži potpuni karantin


Zdravstveni radnici pomažu paicjentima sa Covidom u poljskoj bolnici u New Delhiju u Indiji, 30. april 2021.
Zdravstveni radnici pomažu paicjentima sa Covidom u poljskoj bolnici u New Delhiju u Indiji, 30. april 2021.

Indija je prekinula svoj izuzetno popularni šampionat u kriketu pošto je broj zaraženih Covidom-19 prešao 20 miliona, u drugoj zemlji svijeta po broju stanovnika. Opozicija smatra da je nacionalni karantin - jedini izlaz. 

Zvaničnici su suspendovali profitabilnu indijsku Premijer ligu kako se pandemija otela kontroli. Za samo 4 mjeseca, u zemlji je registrovano 10 miliona novih slučajeva, dok je za prvih deset miliona bilo potrebno 10 mjeseci.

"Dok smo pokušali da donesemo pozitivnost i veselje, od ključnog je značaj da se turnir sada suspenduje i svi vrate svojim porodicama i najbližima u ova teška vremena", saopštila je Premijer liga Indije (IPL).

Sa 3,45 miliona aktivnih slučajeva, Indija je u protekla 24 sata imala više od 357,000 novih infekcija, dok je broj novih smrtnih slučajeva porastao na 222.408, podaci su sekretarijata za zdravlje.

Bolnice ostaju bez kreveta i kiseonika a mrtvačnice i krematorijumi su prepuni. Stručnjaci kažu da bi stvarni brojevi mogli da budu i deset puta veći.

Prema podacima Reutersa, ukupan broj infekcija je veći od 20,2 miliona, drugi samo poslije Sjedinjenih Država.

"Jedini način da se zaustavi širenje korone u ovom trenutku je potpuni karantin. Neaktivnost indijske vlade ubija mnoge nedužne ljude", napisao je na Twitteru opozicioni lider Raul Gandi.

Vlada premijera Narendre Modija je dobila brojne kritike zato što je dozvolila održavanje vjerskih festivala i političkih skupova kojima su prisustvovale stotine hiljada ljudi, koji uglavnom nisu nosili maske, i nije spremna da uvede nacionalni karantin iz straha od ekonomskih posljedica, ali je nekoliko država uvelo antipandemijske mjere.

Turnir u kriketeu, koji donosi prihod od 6,8 milijardi dolara, igrao se bez publike, ali je TV prenos pratila ogromna publika u zemlji opsjednutoj kriketom. Međutim, liga je kritikovana što je nastavila šampionat dok se zdravstveni sistem zemlje raspada.

Bolnice su prepune pacijenata i ostaju bez zaliha kiseonika zbog veoma infektivnog indijskog soja koronavirusa. Oboljeli umiru u kolima hitne pomoći i na parkinzima bolnica.

U parkovima i drugim javnim mjestima održavaju se kremacije. Visoki sud u Delhiju održava skoro svakodnevne video konferencije razmatrajući zahtjeve bolnica koje traže kiseonik i pozivaju se na indijsko ustavno pravo na zaštitu života.

Nada se pojavila u ponedjeljak kada je jedan zvaničnik ministarstva zdravlja rekao da se broj infekcija u nekim regijama stabilizovao. Rast broja zaraženih podudario se sa dramatičnim padom vakcinacija zbog problema u zalihama i dostavi.

Indija trenutno ima dva proizvođača vakcina, koji predviđaju da će biti potrebna dva mjeseca ili više da se mjesečna proizvodnja poveća sa sadašnjih 70 do 80 miliona doza.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG