Linkovi

Reuters: 'Posjet predsjednika Busha Zagrebu jača ulogu Hrvatske u regiji'


Izvještajna agencija Reuters objavila je članak svog dopisnika iz Zagreba koji piše da posjet američkog predsjednika 'jača ulogu Hrvatske u regiji'.

Pozivnica u NATO savez i posjet predsjednika Busha koordinirani su događaji – navode se riječi neimenovanog europskog diplomata, koji dodaje da 'poklapanje' ova dva događaja 'ne znači da je Zapadu taoliko strašno stalo do Hrvatske, već da Zapad oko Srbije stvara sigurnosni kordon koji regiju treba zaštiti od potencijalne nestabilnosti u toj zemlji'.

Dopisnik agencije Reuters navodi i izjavu američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Bradtkea koji kaže da 'uspjeh Hrvatske predstavlja poruku drugim zemljama u regiji. Ta poruka glasi - ako se pomuče na planu ekonomskih, političkih i vojnih reformi, onda su vrata NATO saveza i njima otvorena.'

Članak piše i o nadi hrvatske vlade da će članstvo u NATO savezu ojačati šanse da zemlja uđe u Europsku uniju – kao što je bio slučaj recimo sa Slovenijom koja je 2002. postala članica NATO saveza, a dvije godine kasnije – članica Europske unije.

Dnevnik International Herald Tribune piše o policijskoj potjeri za umirovljenim generalom hrvatske vojske Ivanom Koradeom, sjeverno od Zagreba, kojeg se sumnjiči za ubojstvo četiri osobe.

Američki list navodi riječi čelnog hrvatskog policijskog dužnosnika koji je izjavio da potjera za odbjeglim Koradeom 'neće umanjiti sigurnosne efektive koji su posvećeni zaštiti američkog predsjednika', koji u petak dolazi u Zagreb.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj izjavio je da 'ima puno povjerenje u hrvatski sigurnosni sustav'.

XS
SM
MD
LG