Linkovi

Sally McNamara: 'Članstvo u NATO-u značajno ne samo za Hrvatsku već i za regiju i sam savez'


Sally McNamara uvjerena je će Hrvatska biti pozvana u članstvo NATO-a na predstojećem summitu u Bukureštu. Upitali smo je što bi to značilo ne samo za Hrvatsku, nego i za Sjeverno-atlantski savez s obzirom da su hrvatski susjedi – Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora – u različitoj mjeri, još uvijek daleko od članstva?

Sally McNamara: Mislim da će Hrvatsko pristupanje NATO-u biti izvanredno značajno i za nju i za regiju i za NATO. Mislim da NATO time šalje snažnu poruku kojom izražava želju da se krene dalje od sukoba na Balkanu, kao i želju da članice postanu sve zemlje tog područja koje hoće surađivati. Hrvatska će imati odgovornost ne samo da nastavi s vlastitim reformama, nego i da ohrabri svoje susjede u tome da odrastu i da se udalje od sukoba, te da se reformiraju na društvenom, političkom i vojnom planu. Tim se zemljama šalje poruka da je i njima ulazak u NATO dostupan. To je vrlo pozitivan signal i regionalnim zemljama i NATO-u.

Reforme koje su Hrvatskoj postavljene kao uvjet za poziv u članstvo, prema ocjenama kritičara nisu do kraja izvršene. Upitali smo gospođu Sally Mcnamara – što ona misli, u kojoj su mjeri reforme provedene?

Sally McNamara: Hrvatska je pokazala nevjerojatan napredak i u političkim i u vojnim reformama. Mislim da je sklapanje Američko-jadranske povelje postiglo ogroman uspjeh: tri su zemlje surađivale u medicinskoj misiji u Afganistanu, sudjelovale u vojnim misijama u Bosni, Afganistanu, a neke i u Iraku – u suradnji s NATO-om. Postigle su ogroman i dramatičan napredak u reformama, ali im predstoji nastavak tih reformi – u slučaju Hrvatske, to su političke reforme i one koje treba učiniti u upravi.

Na kraju smo znanstvenu suradnicu Zaklede Heritage upitali o nagađanjima da Grčka vetom onemogući poziv Makedonije u članstvo – zbog njenog imena.

Sally McNamara: Svjedoci smo frenetičnih pregovora kojima je cilj da se Grčka priključi ostalima, te da dvije zemlje postignu sporazumno rješenje. Grčka i Makedonija problem trebaju riješiti bilateralno, kako se ne bi potkopalo makedonsko učlanjenje u NATO. Ukoliko se primi Hrvatsku i Albaniju, a ne i Makedoniju, to će predstavljati ogroman korak unatrag i potaknuti snažne emotivne reakcije u regiji, a time bi se postavio i vrlo opasni presedan. Uostalom, kada bi onda Makedonija bila primljena u članstvo, ako ne sada?

Ovo je prilika za Grčku da pokaže političku zrelost i diplomatsku mudrost u tihom rješavanju problema – rekla je na kraju Sally McNamara, naglašavajući da bi NATO osudio Grčku ukoliko bi dovela u pitanje želju međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG