Linkovi

Predsjednik Bush nije dobio Putinov pristanak za postavljanje protu-raketnog štita u Poljskoj i Češkoj


Predsjednik George Bush vratio se u Washington nakon što jučer, na rusko-američkom summitu u Sočiju, na ruskoj crnomorskoj obali, nije uspio zadobiti podršku svog ruskog kolege Vladimira Putina za postavljanje novog protu-raketnog štita na teritoriju Poljske i Češke.

Dvojica su državnika jučer potpisala sporazum koji su nazvali smjernicama za njihove nasljednike.

Predsjednik George Bush je ovaj dokument nazvao sažetkom svih uspjeha koji su postignuti na planu američko-ruskih odnosa od 2001. godine. Iako dokument ne sadrži rusku podršku postavljanju novog protu-raketnog štita u Središnjoj Europi, predsjednik Bush je rekao da su se dvije zemlje složile da trebaju surađivati u razvoju novog protu-raketnog sustava.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da misli da američki predsjednik razumije razloge za rusku zabrinutost kada je u pitanju postavljanje novog protu-raketnog štita u Poljskoj i Češkoj, kao i rusko protivljenje širenju NATO saveza.

Predsjednik Bush je bio na rusko-američkom summitu u Sočiju nakon što mu prošli tjedan u Bukureštu, na summitu NATO saveza, nije pošlo za rukom uvjeriti američke saveznike da otvore proces priprema za članstvo za Ukrajinu i Gruziju. Predsjednik Bush je međutim zadobio podršku saveznika za postavljanje novog protu-raketnog štita.

Moskva smatra da je najavljeni protu-raketni štit prijetnja ruskoj sigurnosti. Washington tvrdi da novi sustav brani Europu od projektila koje bi mogle odaslati zemlje poput Irana.

Predsjednik Bush se inače u Sočiju susreo i s Dimitrijem Medvedevim, nasljednikom Vladimira Putina na položaju predsjednika Rusije, koji dužnost preuzima početkom sljedećeg mjeseca. Dimitrij Medvedev je rekao da su rusko-američki odnosi ključni čimbenik globalne sigurnosti te da bi se suradnja dvije zemlje morala nastaviti na svim područjima.

******

Na jučerašnjem summitu u Sočiju, na ruskoj crnomorskoj obali, predsjednici Vladimir Putin i George Bush govorili su s dosta nostalgije o svojim susretima u posljednjih sedam godina. Iz Sočija se javio Peter Fedinsky:

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je uživao u sastancima s američkim predsjednikom, i to od prvog susreta u Ljubljani, 2001. godine. Ruski je predsjednik odnose s američkim kolegom opisao kao otvorene i iskrene. Bio je to izravan dijalog o svjetskim i bilateralnim pitanjima, rekao je gospodin Putin.

Predsjednik Putin je rekao da rusko-američka suradnja na više područja - u borbi protiv međunarodnog terorizma, u sprečavanju širenja oružja za masovno uništavanje, u borbi protiv korupcije i krijumčarenja droga – predstavlja dobar temelj ne samo za međudržavne odnose, već američko-ruski odnosi na tom planu predstavljaju i značajan čimbenik međunarodne sigurnosti.

Predsjednik Vladimir Putin složio se s Georgeom Bushom da – bez obzira na razlike – niti jedna zemlja ne smatra drugu neprijateljem.

Predsjednik Bush je rekao da su i on i njegov ruski kolega proveli dosta vremena u nastojanjima da u drugi plan stave hladnoratovsku prošlost: "Hladni je rat gotov. Završen je. Jedno od temeljnih pitanja odnosa naših dviju zemalja je možemo li surađivati na način da hladni rat zaista postane prošlost. Svjestan sam da mnogi i u Rusiji i u Americi razmišljaju kao da hladni rat i danas traje."

Predsjednik Putin je rekao da su se i on i gospodin Bush trudili da razlike u vezi s nekim konkretnim pitanjem ne naruše općenito dobre odnose dviju država. Najteža su pitanja širenje NATO saveza i postavljanje novog američkog protu-raketnog štita i na teritoriju Poljske i Češke. S druge strane, oba državnika slažu se u vezi potrebe da Rusija postane članica Svjetske trgovinske organizacije.

'Očekujemo da Sjedinjene Države ukinu važenje Jackson-Vanikovog amandmana te Rusiji dodjele status normalnog trgovinskog partnera' – rekao je predsjednik Putin. Njegov američki kolega pozvao je Kongres da zaista i ukine Jackson-Vanikov amandman, koji je trgovinu sa Sovjetskim savezom uvjetovao stupnjem poštivanja ljudskih prava u toj zemlji.

Nakon što se predsjednik George Bush u Sočiju sreo i s Dimitrijem Medvedovim, koji će sljedeći mjesec naslijediti Vladimira Putina na položaju predsjednika Rusije, novinari su upitali gospodina Busha je li bio u mogućnosti da pronikne u dušu novog ruskog predsjednika – baš kao što je to učinio i 2001. godine, kada je prvi put sreo Vladimira Putina, u Ljubljani. Predsjednik Bush je odgovorio da mu se čini da ej Dimitrij Medvedev iskren čovjek, no – dodao je – on još nije predsjednik Rusije. "On se sprema za dužnost predsjednika, uči. Ne ponaša se kao predsjednik dok to još nije postao. Prema tome, možete napisati da sam s njim bio impresioniran" - rekao je novinarima George Bush.

Predsjednik George Bush izjavio je da se raduje budućoj suradnji s gospodinom Medvedevim, nakon što početkom svibnja Vladimir Putin odstupi s dužnosti. Novi američki predsjednik na dužnost stupa 20. siječnja.

XS
SM
MD
LG