Linkovi

Vukelić: 'Za stabilnost regije bilo bi važno da u Bukureštu poziv u NATO dobiju, osim Hrvatske, i Albanija i Makedonija'


NATO savez je priopćio da su Hrvatska, Makedonija i Albanija ispunile sve kriterije za članstvo. Predstavnici zakonodavnih tijela triju država sastali su se u Skoplju s dužnosnicima NATO saveza. Jedan od njih, Bob Simmons, izjavio je da Sjeverno-atlantski savez treba otvoriti vrata trima državama zbog toga što su one ispunile sve kriterije za članstvo.

U Washingtonu su se ministri obrana Hrvatske, Albanije i Makedonije susreli s zamjenikom državne tajnice Johnom Negroponteom. Izvijestili su ga o naporima svojih zemalja da postanu članice NATO-a. U travnju se u Bukureštu održava summit NATO saveza na kojem će članice donijeti konačnu odluku o članstvu Hrvatske, Albanije i Makedonije.

Odmah nakon sastanka u Pentagonu s ministrom obrane SAD-a, Robertom Gatesom, novinar Hrvatske redakcije Glasa Amerike, Ivica Puljić, zamolio je hrvatskog ministra obrane Branka Vukelića za kratku izjavu.

Branko Vukelić: “Odluka o prijemu u NATO savez još nije donijeta. Stoga je i na sastanku s ministrom Gatesom jasna poruka Amerike – da je važno nastaviti kontakte sa svim članicama NATO-a. Vjerujem da će taj poziv biti – i to je stav Hrvatske – prema svim zemljama. To je važno za stabilnost i sigurnost cijele regije pogotovo u kontekstu događanja koje imamo i sada s krizom na Kosovu. Mislim da je važno za daljnji razvoj, i sigurnosnih uvjeta, i svih onih demokratskih procesa, u našoj regiji, da je važno da sve tri zemlje dobiju tu pozivnicu. Jasno, Hrvatska, pošto je pristup pojedinačan i da se vrednuju dostignuća pojedinačno, Hrvatska je optimist jer mi smo zaista učinili jako puno, možda i malo više nego ove druge dvije zemlje, ali bilo bi jako dobro da sve tri zemlje dobiju pozivnicu na skupu NATO-a u Bukureštu.”

U Bukureštu će se početkom travnja održati samit NATO Saveza. Sa svojim domaćinom u Pentagonu gospodin Vukelić je razgovarao o Afganistanu, gdje već dugo hrvatski vojnici i časnici vrlo aktivno sudjeluju u međunarodnoj mirovnoj misiji.

Branko Vukelić: “Mi imamo izuzetno dobru suradnju s Amerikancima u Afganistanu i Amerikanci zaista cijene to što hrvatski vojnici i časnici čine i kako nastupaju u svim operacijama u Afganistanu. Nije bilo nikakvih zahtjeva za dodatnim slanjem naših jedinica na jug, a ja sam izvijestio o onome što Hrvatska čini sada: mi pripremamo sljedeći kontingent naših vojnika, što znači da dodatnih 100 vojnika ide u Afganistan ove godine po odluci hrvatskog Sabora i mislim da je doprinos Hrvatske izuzetno velik i posebno cijenjen od Amerikanaca kada je riječ o sudjelovanju u Afganistanu.”

Hrvatski ministar obrane je naglasio da je tijekom njegovog razgovora s američkim dotajnikom u State Departmentu, Johnom Negroponteom, bilo razgovora i o regionalnim pitanjima, pa tako i o Kosovu. Da li je bilo pitanja od strane američkih dužnosnika kada će Hrvatska priznati Kosovo?

Branko Vukelić: “Ne, o tome nije bilo nikakvog inzistiranja, ali je sigurno da s interesom prate sve ono što će učiniti sve zemlje u okruženju kad je riječ o priznanju Kosova. Sigurno je da je želja svih – i Amerikanaca i nas - da se što prije stabilizira situacija na Kosovu, da se i u Srbiji krene putem euro-atlantskih integracija, ka NATO-u i ka Europskoj uniji. To je u interesu mira i stabilnosti svih nas koji živimo u toj regiji.”

Ministri obrana iz Albanije, Makedonije i Hrvatske sutra će imati zajedničku konferenciju sa svojim američkim domaćinima u Pentagonu.

XS
SM
MD
LG