Linkovi

SAD službeno priznale Kosovo kao suverenu i neovisnu državu


Sjedinjene Države danas su i službeno priznale Kosovo kao neovisnu državu. Državna tajnica Condoleezza Rice danas je objavila priopćenje o tome koje donosimo u cijelosti:

Sjedinjene Države danas su službeno priznale Kosovo kao suverenu i neovisnu državu. Čestitamo stanovnicima Kosova na ovom povijesnom događaju.

Predsjednik Bush je pozitivno odgovorio na zahtjev Kosova za uspostavom diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja. Uspostava tih odnosa potvrdit će posebne prijateljske veze Amerikanaca i Kosova.

Prije devet godina, međunarodna zajednica predvođena NATO savezom, poduzela je akciju kako bi okončala brutalne napade na kosovske Albance. Ova blagovremena međunarodna intervencija okončala je nasilje, što je dovelo do odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da suspendira beogradsku upravu i stavi Kosovo pod privremenu upravu Ujedinjenih naroda. Od tada Kosovo gradi svoje vlastite demokratske institucije koje nisu pod kontrolom Beograda. Prošle godine je posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Martti Ahtisari stvorio plan da se izgradi demokratsko multi-etničko Kosovo i predložio da ono bude neovisno, ali nakon razdoblja u kojem bi se nalazilo pod međunarodnim nadzorom. U svjetlu sukoba iz devedesetih godina, neovisnost je jedina održiva opcija za promicanje stabilnosti u regiji. Sjedinjene Države podržavaju Ahtisaarijev plan i i surađivat će s međunarodnim partnerima na njegovom provođenju.

Pozdravljamo predanost koju je Kosovo izrazilo u svojoj deklaraciji neovisnosti o provođenju Ahtisaarijeva plana kako bi se usvojila multietičnost kao temeljno načelo dobre državne uprave i kosovsko prihvaćanje razdoblja međunarodnog nadgledanja neovisnosti.

Neobična kombinacija čimbenika – uključujući kontekst raspada Jugoslavije, povijest etničkog čišćenja i zločina nad civilima na Kosovu i produženo razdoblje uprave Ujedinjenih naroda – čini Kosovo posebnim slučajem, koji se ne može naći nigdje drugdje. Kosovo se ne može promatrati kao presedan za bilo koju drugu situaciju danas u svijetu.

Sjedinjene Države koriste ovu priliku da potvrde svoje prijateljstvo sa Srbijom, jednom od saveznica tijekom dva svjetska rata. Pozivamo srbijanske čelnike da surađuju sa Sjedinjenim Državama i našim partnerima kako bi se ostvarili zajednički ciljevi kao što su zaštita prava, sigurnosti, kulture i opstanak srbijanske zajednice na Kosovu.

Kako Kosovo danas započinje život kao neovisna država, Sjedinjene Države obećavaju da će i dalje biti bliski prijatelj i partner.

XS
SM
MD
LG