Linkovi

Ministri obrane Hrvatske, Albanije i Makedonije završili posjet Washingtonu


Američka vlada smatra da su Hrvatska, Albanija i Makedonija ispunile kriterije za ulazak u NATO savez te će se zalagat na summitu u Bukureštu početkom travnja da sve tri zemlje dobiju pozivnice za članstvo - to je zaključak dvodnevne konferencija Jadranske povelje upravo okončane u Washingtonu.

Pentagon je svoje goste dočekao na najvišoj razini, uz sve počasti. Nakon američkog ministra obrane Roberta Gatesa, europski gosti su se sastali s više njegovih pomoćnika koje je, tijekom dvodnevnih razgovora predvodio Daniel Fata, pomoćnik američkog ministra za Europu i NATO savez.

"Kada je riječ o proširenju NATO-a, Pentagon smatra da su vojni kriteriji svakako ispunjeni. Šest tjedana prije Bukurešta zalagat ćemo se u ime te tri zemlje, ističući njihove prednosti, kako bi postale članice Saveza”- izjavio je Daniel Fata.

Inače, jedna od vodećih tema na konferenciji bilo je – Kosovo. Albanski ministar Fatmir Mediu je izjavio kako je neovisnost Kosova “…važan događaj i za Kosovo i Balkan koji će pomoći u transformaciji Srbije kojoj je sada neophodna pomoć zemalja iz regije…”

Hrvatski ministar Branko Vukelić bio je vrlo konkretan: "Poznato je da Hrvatska podržava Ahtisaarijev plan i da držimo kako je rješenje statusa Kosova u interesu mira i stabilnosti regije.”

Hrvatska je, po njegovim riječima, spremna pomoći Kosovu u jačanju institucija države i demokratizaciji društva.

Makedonski ministar Lazar Elenovski je naglasio kako ne očekuje da će nevisnost Kosova donjeti regiji neke veće sigurnosne probleme, a u zajedničkoj izjavi sa sastanka najavljeno je razmatranje mogućnosti za “…službenu suradnju Jadranske povelje i zemalja središnjeg Balkana…”, konkretnije Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Upitan da pojasni, pomoćnik američkog ministra je rekao: "To bi, prije svega, trebala biti mentorska pomoć pripremama zemalja središnjeg Balkana za ulazak u NATO.”

Hrvatska je, inače, što nije tajna, bolje pripremljena za ulazak u NATO od Makedonije i Albanije, a na washingtonskoj konferenciji hrvatski su časnici imali vrlo zapažeu prezentaciju o hrvatskom OMLT timu za obuku afganistanskih snaga.

"Hrvatski OMLT tim, za obuku afganistanskih snaga, obavlja fantastičan posao. Oni su jedini OMLT tim iz ne-NATO članice u Afganistanu i današnja prezentacija njihovog rada bila je prvoklasna!”

Za kraj treba kazati kako američki dužnosnici nisu tražili nikakvo povećanje broja hrvatskih, makedonskih i albanskih vojnika u Afganistanu i Iraku.

U Zagreb je, u međuvremenu, stiglo izaslanstvo američkog Kongresa, koje predvodi demokrat iz Tennessessia John Tanner, a koje se treba uvjeriti koliko je Hrvatska napredovala u provođenje reformi neophodnih za učlanjenje u NATO savez. Američki kongresnici imaju susrete s hrvatskim predsjednikom Mesićem, premijerom Sanaderom te s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem.

XS
SM
MD
LG