Linkovi

Illka Kanerva: Većina članica Europske unije spremna je priznati neovisnost Kosova


Većina članica Europske unije spremna je priznati neovisnost Kosova od Srbije – izjavio je u Washintonu finski ministar vanjskih poslova Illka Kanerva, koji se sastaje s američkim dužnosnicima, uključujući i državnu tajnicu Condoleezzu Rice.

Neposredno nakon posjeta Kosovu, ministar Kanerva kaže da će Priština vjerojatno proglasiti neovisnost vrlo skoro; drugi diplomati spominju i konkretni datum - 17. veljače. Govoreći na skupu u washingtonskom Centru Woodrow Wilson, Illka Kanerva je rekao da je Europska unija spremna odobriti slanje specijalne misije na Kosovo, koja bi nadgledala neovisnost: "Ta misija, koja bi brojila oko tisuću ljudi, radila bi na stvaranju građanskog društva, na promicanju dobrih uvjeta i okolnosti za život za tamošnje manjine. To je neizmjerno važno."

No, misiju Europske unije proglasio je nezakonitom srbijanski premijer Vojislav Koštunica. On ustraje da samo Ujedinjeni narodi imaju ovlasti za intervenciju na Kosovu, koje je de facto protektorat UN-a od 1999. kada su zračnim napadima NATO saveza istjerane srbijanske postrojbe iz pokrajine. Rusija, kao vjerna saveznica Srbije, blokirala je podršku UN-a međunarodnom planu za nadziranu neovisnost Kosova. Trenutno u toj pokrajini boravi oko 16 tisuća pripadnika mirovnih postrojbi na čelu s NATO savezom.

Martin Sletzinger, čelnik Istočnoeuropskog programa u Centru Woodrow Wilson, brine oko raznih načina na koje Rusije može praviti nevolje oko Kosova: "Ne vidim načina da Rusija fizički spriječi slanje misije Europske unije, ali vjerujem da postoje razni načini na koje može privući pažnju Europljana na njezino nezadovoljstvo. Neke zemlje Europske unije promislit će i više nego dvaput hoće li priznati novu državu."

Nakon nastupa neovisnosti, Europska unija bi preuzela mnoge administrativne odgovornosti koje trenutno nose Ujedinjeni narodi. Vlada Kosova koordinira svoje proglašenje neovisnosti i sa Sjedinjenim Državama i s Europskom Unijom. Većina članica Unije naznačila je da će vrlo brzo priznati neovisnost Kosova, ali Cipar, Rumunjska, Slovačka, Grčka i Španjolska kažu da će pričekati da vide kako se stvari razvijaju.

XS
SM
MD
LG