Linkovi

Bush: 'Povijest će pokazati da je neovisnost Kosova ispravan potez'


Predsjednik Bush izjavio je da će, unatoč ruskom protivljenju, povijest pokazati da je neovisnost Kosova bila ispravan potez koji će donijeti mir regiji.“Postoji neslaganje no vjerujemo, kao i brojne druge zemlje, povijest će pokazati da je ovo bio ispravan potez koji će donijeti mir na Balkan. Ova strategija se dugo razvijala, izjavio je američki predsjednik na konferenciji za novinare u Tanzaniji prije polaska za Ruandu.

Odbacujući primjedbe Srbije i Rusije, Sjedinjene Države jučer su među prvima priznale Kosovo kao neovisnu, suverenu državu. “Kosovo je objavilo da je predano najvišim standardima demokracije uključujući slobodu i toleranciju te pravdu za građane svih entičkih skupina. Radi se o načelima koja poštuju ljudsko dostojanstvo, to su vrijednosti koje Amerika traži u svojim prijateljima i uskoro ćemo uspostaviti pune diplomatske odnose s novom državom – Kosovom", rekao je predsjednik Bush.

Američki predsjednik je dodao da su, po pitanju svog stava prema Kosovu, Sjedinjene Države već odavno bile vrlo jasne prema Rusiji. “Blisko smo surađivali s Rusijom i Europljanima i drugim zemljama glede neovisnosti Kosova zato što smo vjerovali da je to ispravno”, dodao je predsjednik Bush. U odogovoru na američko priznavanje Kosova Srbija je opozvala svog ambasadora u Washingtonu, Ivana Vujačića, te je zaprijetila da će povući svoje najviše diplomatske predstavnike iz svih zemalja koje priznaju Kosovo.

XS
SM
MD
LG