Linkovi

Kosovo proglasilo neovisnost


Skupstina Kosova u nedjelju poslijepodne je jednoglasno dizanjem ruku 109 albanskih zastupnika usvojila deklaraciju o neovisnosti juzne pokrajine od Srbije, cime je simbolicno oznacila konacni raspad bivse Jugoslavije.

Obracajuci se zastupnicima na izvanrednom zasjedanju Skupstine u Pristini, kosovski premijer Hashim Thaci, ciji je govor ukljucivao odlomke na srpskom jeziku, je ustvrdio, “Kosovo je neovisna drzava svih naroda sa jednakim pravima.” “

Ovo nije presedan, Kosovo je specijalan slucaj, zbog procesa raspada SFRJ,” dodao je Thaci u govoru koji su izravno prenosile mnoge svjetske televizijske postaje. Kosovo ce biti demokratska drzava koja ce posstivati sva prava Srba i ostalih nacionalnih manjina.

Zastupnici kosovskih Srba nisu nazoccili proglasenju deklaracije o neovisnosti. Thaci je kazao kako ce Kosovo biti gradjeno na osnovama plana o medjunarodno-nadgledanoj neovisnosti koji je izradio Marti Ahtisari, izaslanik Ujedinjenih naroda.

Dok su Albanci u Pristini i sirom Kosova slavili neovisnu drzavu, grupice militantnih demonstranata protestirale su pred Americkim veleposlanstvom i pred drzavnim institucijama Srbije u Beogradu, kao i u centru Novoga Sada.

Nekoliko demonstranata i policajaca su povrijedjeni kada je oko 300 uglavnom mladjih Beogradjana bacalo je kamenje i kante za smece na specijalnu policiju koja je cuvala Americko veleposlanstvo u centru Beograda. Policija je upotrijebila suzavac da bi potisla demonstrante, javila je B92 televizija.

U sjeverom dijelu Kosovske Mitrovice, vecinom naseljenom Srbima, u nedjelju navecer ekspodirala je nepoznata naprava i osstetila jedno vozilo misije Ujedinjenih naroda na Kosovu. Nije bilo povrijedjenih, javila je televizija B92.

XS
SM
MD
LG