Linkovi

Edward Lucas: 'Rusiji odgovara da Kosovo ostane otvorena rana Europe'


Rusija više nema prozapadnu orijentaciju i Zapad bi se trebao suočiti s tom činjenicom - tvrdi Edward Lucas, autor knjige "Novi hladni rat: kako Kremlj prijeti i Rusiji i Zapadu". Edward Lucas kaže da je represija u Putinovoj Rusiji jednaka agresiji koju ona ispoljava izvan svojih granica, prema susjedima.

Britanski novinar Edward Lucas izvještavao je o događajima u Rusiji i bivšem Sovjetskom savezu skoro tri desetljeća. On naglašava da moderna Rusija nije više zatvoreno društvo i kaže da većina Rusa nikada nije tako dobro živjela kao za osam godina Putinove vladavine. Ruski bruto domaći proizvod šest je puta veći od onog 1999. godine, kada je bolešljivi Boris Yeltsin predao vlast bivšem agentu KGB-a Vladimiru Putinu. Međutim, na području osobnih prava, Rusi su platili visoku cijenu, kaže Lucas: "Tijekom Putinove vladavine Rusija je nevjerojatno puno izgubila na transparentnosti, slobodi i legalnosti. A to su fundamentalne vrijednosti jednog zakonitog društva."

Ovaj dopisnik iz Središnje i Istočne Europe za tjednik Economist kaže da Moskva nije globalni neprijatelj Zapada, kao za vrijeme Hladnog rata. No, tome dodaje da je Putinova taktika čvrste ruke u zemlji jednaka njegovom sve agresivnijem tonu u odnosima s ruskim susjedima. Lucas vjeruje da umjesto vojnim putem, Kremlj sada vodi novi Hladni rat gotovinom, propagandom i “plinskom diplomacijom.”

Edward Lucas je zabrinut "sljepilom Zapada" kad je Rusija u pitanju: "Začuđuje me da napori Europske unije ka zajedničkoj energetskoj politici nisu urodili plodom. To je vrlo važno – svi se slažu da Europa mora kolektivno pregovarati s Rusijom i razgranati opskrbu plinom kako bi zadržala svoju sigurnost."

60 posto ukupne europske potražnje za plinom stiže iz Rusije. Usprkos tome, kaže Lucas, Europska unija nema usklađenu i zajedničku energetsku politiku o Rusiji, te zbog toga pojedine članice same sklapaju bilateralne sporazume s Rusijom, ponekad protiv interesa ostalih zemalja unije. Na primjer, plinovod Nord-Stream ispod Baltičkog mora snabdijevat će Njemačku prirodnim plinom direktno, a time će zaobići Poljsku te zaprijetiti poljskoj energetskoj sigurnosti.

Edward Lucas kaže da je “politika plinovoda” najveći Putinov doprinos ruskoj vanjskoj politici jer je proizvela besprimjerne političke i ekonomske dobiti.

Kosovo je - prema Lucasu - posljednji primjer ruske opstrukcije na međunarodnoj sceni. Lucas smatra da se podrška Moskve srpskom protivljenju nadziranoj ovisnosti Kosova temelji isključivo na samointeresu, a ne na nekom vrijednosnom ili etičkom kodu: "Mislim da su se Rusi mogli obratiti Srbima i reći im: ‘Gledajte, to je najbolje rješenje koje možete dobiti. Mi ćemo vam pomoći i poslati ruske mirovne snage za ophodnju srpskih enklava.’ No, Rusija ipak radije gleda na Kosovo kao na otvorenu ranu, sa svim podjelama u Europi koje ono podrazumijeva. Mislim da je podrška Rusije Srbiji potpuno cinične prirode. To je za njih velika poslovna prilika. Kupili su Crnu Goru, a sada su kupili i energetsku industriju u Srbiji. I dalje će nastaviti kupovati."

Edward Lucas je sudjelovao na svjedočenju koje je u KOngresu Sjedinjenih Država odrganizirao američki Helsinški odbor, glavni Kongresni forumu o ljudskim pravima.

XS
SM
MD
LG