Linkovi

Tom Casey: 'Kosovo više nikad neće biti dio Srbije'


Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Tom Casey izjavio je da 'Kosovo više nikad neće biti dio Srbije'.

'Pod pretpostavkom da je ova činjenica jasna, vlada Sjedinjenih Država spremna je surađivati sa Srbijom i Rusijom na rješavanju svih problema vezanih uz Kosovo' – rekao je glasnogovornik američke diplomacije.

******

Kako iz Beograda javlja Nebojša Đurić, ruski zamjenik premijera Dmitrij Medvedev doputovao je u Beograd kako bi naglasio potporu Moskve Srbiji u odbijanju priznavanja neovisnosti Kosova.

Srbija i Rusija će nastaviti zajedničku politiku u obrani teritorijalnog suvereniteta i integriteta Srbije, a Ruska Federacija će čvrsto zastupati stanovište da je Srbija jedinstvena država unutar čijih granica se nalazi Kosovo, javila je državna Radio-Televizija Srbije RTS.

Ovo je zaključeno danas u Beogradu u odvojenim razgovorima predsjednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice sa ruskim zamjenikom premijera Dmitrijem Medvedevim, favoritom Predsjednika Vladimira Putina za novog predsjednika Rusije.

Koštunica je ustvrdio kako prosvjedi u Srbiji i svijetu neće prestati sve dok protupravna odluka o jednostrano proglašenoj neovisnosti Kosova ne bude poništena.

U Prištini, šef UNMIK-a Joachim Ruecker je kazao novinarima kako će on tražiti od Vlade Srbije razjašnjenje da li Beograd priznaje mandat privremene misije UN-a, koja od 1999. godine rukovodi civilnom administracijom na Kosovu.

Ruecker se požalio da nije dobio jasan odgovor u ponedjeljak od srbijanskog ministra za Kosovo Slobodana Samardžića, prvog visokog dužnosnika iz Beograda koji je posjetio Prištinu poslije proglašenja neovisnosti 17. veljače.

U međuvremenu, policija na Kosovu uporabila je suzavac te je zatražila pomoć mirovnih snaga NATO saveza u razbijanju srbijanskog prosvjeda u blizini granice Kosova i Srbije. Oko 150 demonstranata protestiralo je protiv kosovske deklaracije o neovisnosti. U nemirima je ozlijeđeno deset policajaca nakon što su ih Srbi zasuli kamenjem i bocama.

Istodobno, misija Ujedinjenih naroda dopustila je srbijanskom ministru za Kosovo, Slobodanu Samardžiću, da se sastane sa čelnikom misije pod uvjetom da jasno da do znanja kako je cilj njegove posjete osiguravanje mira i reda među kosovskim Srbima. Samardžić je ranije javno podržavao nasilne napade na kosovskim graničnim kontrolnim točkama.


XS
SM
MD
LG