Linkovi

Vijeće sigurnosti bez konsenzusa o Kosovu


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sinoć je održalo izvanrednu sjednicu, nakon što je vlada Kosova proglasila državnu nezavisnost. Srbija ovu odluku smatra ilegalnom. Rusija je zatražila održavanje izvanredne sjednice Vijeća sigurnosti, u želji da ovo tijelo proglasi odluku kosovskih vlasti ništavnom. No, sjednica Vijeća sigurnosti okončana je bez konsenzusa.

Diplomatski predstavnici Britanije, Francuske, Hrvatske, Belgije, Italije, Njemačke i Sjedinjenih Država su u zajedničkoj izjavi naveli da je plan Ujedinjenih naroda o nadgledanoj neovisnosti Kosova jedina moguća opcija, ako se želi sačuvati stabilnost i sigurnost u regiji. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon pozvao je sve strane da se klone djela ili izjava koji bi u pitanje moglo dovesti mir u regiji. Ban Ki-Moon je izjavio da će svjetska organizacija nastaviti upravljati Kosovom.

Vijeće sigurnosti danas nastavlja raspravu na temu Kosova. Na njoj će biti nazočan i predsjednik Jugoslavije Boris Tadić. Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiju pozvao je sve zemlje da priznaju državnu neovisnost Kosova te da uspostave diplomatske odnose s Prištinom. Sejdiju je ponovio da će kosovska država štititi prava i kulturno naslijeđe srpske manjine.

XS
SM
MD
LG