Linkovi

James Woolsey: "Rusija se želi dokazivati"


Očekuje se da će srbijanska pokrajina Kosovo proglasiti neovisnost u sljedećih nekoliko dana. Dok Sjedinjene Drzave i Europska Unija podržavaju namjere Kosova, Rusija im se vrlo glasno protivi. Bivši director CIA-e, James Woolsey, kaže da Rusija, svojim protivljenjem Zapadu, jedino želi dokazati svoju obnovljenu globalnu važnost, a ne pomoći Srbiji. On dodaje da će vanjska politika Rusije biti puno manje agresivna, kako nove tehnologije budu umanjivale važnost plina i nafte.

Dok se Kosovo priprema da proglasi svoju neovisnot od Srbije, Rusija opetovano upozorava Zapad da ne priznaje neovisnost ove teritorije sa većinskim albanskim stanovništvom. Ali, Sjedinjene Države i Europska unija iskazale su svoju spremnost da priznaju neovisnost Kosova.

Bivši director CIA-e kaže da su sloboda i pravo na samoodredjenje vrlo duboko urezane u psihu američkog naroda. "Amerikanci naginju k tom da podržavaju zemlje koje imaju stvarne nesuglasice sa državom koja dominira nad njima dugo vremena, kao što je to slučaj s Kosovarima kojima su dominirali Srbija i Jugoslavija i koji žele postati neovisni".

James Woosley bio je na čelu CIA-e od 1993. do 1995. godine, u vrijeme najžešćih borbi za neovisnost u bivšoj Jugoslaviji. On dodaje da se Moskva suprotstavlja zapanoj politici po pitanju Kosova kako bi potvrdila svoje vjerovanje da je ponovno vanjsko politička sila. "Mislim da ono što se ovdje dogadja jest da se Rusija želi dokazivati. Oni rade sve što mogu - bilo da je upitanju postavljanje balističkih raketa u Poljskoj, ili suprotstavljanje Kosovoskoj neovisnosti - da bi rekli….Ovaj dio svijeta će raditi ono što mi Rusi kažemo…i slušajte što mi kažemo jer mi imamo naftu i plin".

Woolsey je trenutno predsjednik prominentne američke konzultantske tvrtke Booz Allen and Hamilton. On kaže da, mada se Sjedinjene Države i Rusija ne kreću k novom hladnom ratu, ove se dvije države udaljavaju jedna od druge. "Mislim da je Rusija osnovni problem. To je zemlja koja koristi svoju naftu i prirodni plin da vrši pritisak na susjedne zemlje da rade ono što oni žele. To je zemlja koja nema pozitivan utjecaj u dogovaranjima o smjernicama svjetske politike, u razgovorima o Srednjem istoku, ili širenju nuklearnog naoružanja, i drugim pitanjima. Prvi i osnovni cilj Putinovog režima, čini se, jest da dominira nad susjedima i da svi rade ono što oni hoće, što god da je u pitanju".

Woolsey kaže da Kremlj koristi svoje izvore energije, kao što su nafta i plin, kao strateska oržuja da bi postigli svoje ciljeve na vanjsko političkom planu. Dodaje da bi Evropa trebala što prije početi sa korištenjem drugih izvora energije, kao što su nuklearna i obnovljiva energija, kako bi zadržali svoju vanjsko politčku neovisnost.

XS
SM
MD
LG