Linkovi

Rice: 'Primirje moguće već ovaj tjedan'


Američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila da će prekid vatre između Izraela i gerilaca Hezbollaha možda biti moguće ostvariti već ovaj tjedan. Državna tajnica Rice ovo je izjavila u Jeruzalemu, gdje izraelski dužnosnici tvrde da su obustavili zračne udare na četrdeset i osam sati, nakon pogibije preko 50 libanonskih civila jučer u Qani.

Okončavajući više od tjedan dana duga diplomatska nastojanja tijekom kojih je bila u Europi, Aziji i Srednjem istoku, državna tajnica Rice se danas vraća u Washington. Kaže da vjeruje da je sada nastupio pravi trenutak da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda okonča borbe između Izraela i Hezbollaha i uputi međunarodne mirovne snage na jug Libanona.

Condoleezza Rice: Jutros, na povratku Washington, imamo 'konsenzus u nastajanju', o tome što je nužno i za hitni prekid vatre i za trajno rješenje sukoba. Uvjerena sam da to možemo ostvariti ovaj tjedan. I uvjerena sam da će samo ostvarivanjem te obje stvari libanonski narod konačno biti u stanju da kontrolira svoju zemlju i svoju budućnost."

Američka državna tajnica je izjavila da će Sjedinjene Države pozvati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da provede prekid vatre, uspostavi načela za postizanje dugoročnog rješenja te da odobri osnivanje privremenih međunarodnih snaga za podršku libanonskoj vojsci koja bi trebala preuzeti kontrolu u južnom Libanonu.

Po riječima američke državne tajnice te bi snage imale široki mandat.

Condoleezza Rice: Postoji široko prihvaćen sporazum da naoružanim skupinama neće biti dopušten pristup u područja gdje će se nalaziti međunarodne mirovne snage. Treba uvesti međunarodni embargo na isporuke oružja svima osim libanonskoj vladi i stabilizacijskim snagama. Neće biti dopušten pristup stranim snagama, ukoliko to ne odobri libanonska vlada. Uz pomoć međunarodne zajednice, razoružat će se organizacije koje ne smiju biti naoružane.

Državna tajnica Rice je također rekla da će te snage pružati podršku humanitarnim nastojanjima na jugu Libanona i pomoći raseljenim osobama da se vrate svojim domovima, kao i kontrolirati granicu između Sirije i Libanona.

Predstavnici zemalja koje su zainteresirane za slanje vojnika u ovu predloženu misiju susrest će se kasnije danas u Ujedinjenim narodima kako bi razradili pojedinosti.

Tijekom svog jutrošnjeg boravka u Miamiju, na Floridi, predsjednik Bush je naglasio da Sjedinjene Države žele dugoročan i održiv mir, unatoč sve glasnijim međunarodnim pozivima za trenutačnim prekidom vatre. Američki predsjednik je dodao da Iran i Sirija moraju prekinuti pomoć terorističkim roganizacijama poput Hezbollaha.

Na samom Srednjem istoku, danas su izraelski vojni zrakoplovi opet gađali ciljeve Hezbollaha na jugu Libanona, unatoč tome što je Izrael objavio obustavu zračnih udara na 48 sati.

Izraelski dužnosnici su priopćili da je udar u blizini Taibe bio obavljen kao podrška kopnenim snagama koje se bore protiv pripadnika Hezbollaha. Zračna podrška je pozvana nakon što su u eksploziji anti-tenkovske mine ranjena tri izraelska vojnika. Izrael je upozorio da će se i tijekom razdoblja prekida vatre obavljati udari, ukoliko Hezbollah bude napadao.

Izraelski premijer Ehud Olmert je danas objavio da će Izrael nastaviti s dvadeset dana dugom ofenzivom protiv Hezbollaha te da tijekom sljedećih dana ne treba očekivati prekid vatre.

U međuvremenu je izraelski ministar obrane Amir Peretz izjavio da 'nikakav prekid vatre neće biti primijenjen trenutačno'. Rekao je izraelskom Parlamentu da izraelske snage planiraju proširiti svoju ofenzivu protiv Hezbollaha.

XS
SM
MD
LG