Linkovi

Vijeće UN-a razmatra prijedlog rezolucije o Libanonu


Vijeće sigurnosti razmatra nacrt rezolucije koja poziva na potpuni prekid neprijateljstava između Izraela i Hezbollaha. Glasanje o rezoluciji koju su zajednički predložile Sjedinjene Države i Francuska moglo bi se održati za nekoliko dana.

Rezolucija poziva na trenutačni prekid napada na Izrael, od strane Hezbollaha, kao i na prekid izraelskih vojnih operacija. Dokument također navodi da se 'sve naoružane skupine u Libanonu moraju razoružati.' Prema prijedlogu rezolucije, pogranično područje između Libanona i Izraela čuvale bi međunarodne mirovne snage – koje bi u regiju stigle nakon što se postigne sporazum o prekidu neprijateljstava.

Libanon je kritizirao rezoluciju zbog toga što od Izraela ne traži da se povuče iz Libanona. Jedan dužnosnik. Hezbollaha izjavio je da prekida vatre neće biti sve dok se na libanonskom teritoriju nalazi izraelska vojska. Iranski mediji navode da je predsjednik Muhamed Ahmedinedžad o rezoluciji Vijeća sigurnosti telefonski razgovarao sa svojim sirijskim kolegom, Bašarom al-Assadom.

Iz Izraela – vijest da su rakete Hezbollaha u jednom mjestu blizu libanonske granice ubile deset osoba. U raketiranju mjesta Kfar Giladi ranjeno je devet izraelskih građana. Izraelska je vojska u međuvremenu izvjestila o zarobljavanju gerilca Hezbollaha koji je prošli mjesec sudjelovao u otmici dvojice izraelskih vojnika – što je bio i neposredni povod eskalaciji nasilja u graničnom području dvije zemlje.

Nešto ranije, libanonske vlasti su izvijestile o novom izraelskom zračnom napadu u kojem je poginulo osam civila. Ujedinjeni su narodi izvijestili da su u južnom Libanonu lakše ranjena trojica pripadnika mirovnih snaga iz Kine.

XS
SM
MD
LG