Linkovi

Američka državna tajnica očekuje da će za nekoliko dana u Vijeću sigurnosti biti postignut sporazum o rezoluciji o okončanju sukoba na jugu Libanona


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da bi se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda za nekoliko dana mogao postići sporazum o rezoluciji koja bi vodila okončanju sukoba između Izraela i Hezbollaha.

U intervjuu za mrežu CNN, državna tajnica je rekla da američki i francuski diplomati već više dana rade na dokumentu koji bi doveo do trajnog prekida vatre i mira u regiji. Rad na rezoluciji posljednjih su tjedana usporavale upravo američko-francuske razlike u gledištima na ovu krizu.

Francuska želi da prekid neprijateljstava prethodi dolasku međunarodnih mirovnih snaga, dok Washington želi obrnut proces – prvo dolazak međunarodnih snaga u regiju a tek nakon toga prekid vatre.

Glasnogovornik britanske vlade izjavio je da će sljedećih nekoliko dana biti od odsudne važnosti za pregovore u Vijeću sigurnosti.

U međuvremenu, vlada Malezije je priopćila da je spremna u buduće mirovne snage na jugu Libanona poslati tisuću svojih vojnika – odmah nakon proglašenje prekida neprijateljstava.

******

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je nastavilo s bombardiranjem ciljeva i Libanonu. U akcijama protiv gerilaca Hezbollaha, posebno su gađani južni dijelovi Bejruta i mostovi na sjeveru zemlje. Očevici tvrde da su u jednom zračnom napadu na istoku Libanona, blizu granice sa Sirijom, ubijene najmanje 23 osobe - poljoprivredni radnici koje je prevozio jedan kamion. Libanonska vlada tvrdi da je danas poginulo još najmanje pet drugih osoba.

Izraelski su avioni nastavili napade i na sela u južnom Libanonu. Više tisuća izraleskih vojnika nalazi se u južnom Libanonu gdje vojska želi uspostaviti sigurnosnu zonu, iz koje Hezbollah ne bi mogao raketirati izraelski teritorij.

Izraelska je vojska danas potvrdila pogibiju dvojice vojnika u južnom Libanonu čiji su tenk uništili pripadnici Hezbollaha. Izraelske su vlasti priopćile da je Hezbollah danas na teritorij sjevernog Izraela ispalio više od stotinu raketa. Ubijena su dva civila.

******

U Bagdadu – održane su demonstracije podrške libanonskom islamističkom pokretu Hezbollah, u kojima je sudjelovalo više od stotinu tisuća iračkih šijita, uglavnom pristaša svećenika Moktade al-Sadra. Na ulicama Sadr Cityja – dijela Bagdada u kojem žive šijiti bilo je prilično napeto, nakon što je objavljena vijest da su američki vojnici ubili najmanje jednu osobu koja je sudjelovala u šijitskoj demonstraciji. Američka je vojska priopćila da je ubila dva naoružana terorista.

Za to vrijeme, u Mosulu, na sjeveru Iraka, u bombaškom napadu i puškaranju nakon njega poginulo je najmanje devet osoba – od toga su tri policajca. Južno od Mosula, na jednom nogometnom igralištu u eksploziji bombaša samoubojice poginulo je deset osoba.

XS
SM
MD
LG