Linkovi

Vijeće sigurnosti traži da Iran do kraja kolovoza obustavi program obogaćivanja urana


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je usvojilo rezoluciju kojom se Iranu određuje rok do kraja kolovoza da obustavi program obogaćivanja urana ili mu prijete moguće sankcije. Mjera je usvojena s 14 glasova 'za' i samo jednim protiv. Protiv rezolucije od članica Vijeća izjasnio se samo Katar.

U rezoluciji se kaže da će Vijeće sigurnosti razmotriti mjere protiv Irana ukoliko ne učini što se od njega traži. Sankcije mogu uključivati zabranu uvoza materijala i tehnologije koji se mogu koristiti za nuklearne aktivnosti, kao i ograničenja na putovanja iranskih čelnika.

Veleposlanik Irana pri Ujedinjenim narodima Javad Zarif, odmah je odbacio rezoluciju izjavivši da će samo dodatno pogoršati situaciju.

Predsjednik Bush je izjavio da rezolucija šalje poruku jedinstva iranskom čelništvu da međunarodna zajednica ne želi da Iran ima nuklearno oružje.

Dogovor o danas usvojenoj rezoluciji postignut je nakon što je Teheran odbacio paket stimulacija koje su zapadnu zemlje ponudile Irana u zamjenu za obustavu nuklearnih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG