Linkovi

Predsjednik Bush izražava sućut za žrtve u Qani


Predsjednik Bush je rekao da upućuje izraze sućuti obiteljima žrtava bombaridranja u Qani i svima onima koji su proživjeli patnje tijekom najnovije krize na Srednjem istoku. U kratkom obraćanju novinarima predsjednik je kazao da će se nastaviti zalagati za dugoročno rješenje prijepora između Izraela i militantne organizacije Hezbollah.

"Sjedinjene Države su odlučne surađivati s članovima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se došlo do takvog rješenja problema koji bi omogućio uspostavljanje održivog mira u regiji, mira koji će omogućiti majkama i očevima da podižu djecu u svijetu punom nade."

Predsjednik je izjavio da je o najnovijem razvoju događaja u regiji razgovarao s britanskim premijerom Tonyem Blairom. On je također dodao da je u stalnim kontaktima s državnom tajnicom Condoleezzom Rice koja je u trenutku napada na Qanu boravila u Izraelu.

"Danas sam dva puta kontaktirao s državnom tajnicom Rice. Ona se vraća u Washington kako bi me izvjestila o razgovorima koje je vodila sa srednjoistočnim čelnicima."

Državna tajnica je trebala putovati u Izrael i Libanon, ali nakon incidenta u Qani libanonski premijer Fouad Siniora jasno je dao do znanja da nema razloga za njen dolazak u Bejrut ukoliko nije volja razgovarati o trenutnom prekidu vatre. Gospodin Sionira dao je intervju za američku televiziju CBS.

"Ono čemu svjedočimo je nešto što se ne može ni opisati. To je nešto neprihvatljivo. Zbog toga tražimo trenutni i bezuvjetni prekid vatre. Ne možemo nastaviti razgovore dok nam se na vratu nalazi krvavi mač."

Gostujući u istom televizijskom programu zamjenik izraelskog premijera Shimon Perez izrazio je duboko žaljenje zbog pogibije civila uključujući više desetaka djece u Qani. On je naglasio da Izrael nije u sukobu s narodom Libanona već militantima Hezbollaha koji ih koriste kao živi zid.

"Izrael pravi razliku između vojske i civila. Mi nikada nećemo doevsti naše oružane snage među civile. Hezbollah je vrlo ciničan. Oni stavljaju projektile i rakete među civile."

Ranije je Bijela kuća objavila izjavu u kojoj se Izrael poziva da najveću pozornost kako bi se izbjegle civilne žrtve. U toj izjavi ne spominju se pozivi na trenutni prekid vatre. Umjesto toga govori se o potrebi postizanja rješenja koje će ukloniti korijen sukoba i ukloniti prijetnju koju naoružani militanti Hezbollaha u Libanonu predstavljaju po Izrael.

XS
SM
MD
LG