Linkovi

WP: Izraelske bombe nanijele udar američkoj vanjskoj politici


Washington Post piše da su izraelske bombe koje su u libanonskom selu Qani pobile više desetaka djece i odraslih učinile još nešto. One su udarile na srž američke vanjske politike u regiji te u bolnim prizorima s mjesta događaja ilustrirale ogromne rizike Washingtona u trenutnoj krizi na Srednjem istoku. Sa svakim novim prizorom masakra na jugu Libanona bijes u arapskom svijetu i u Europi intenzivira se protiv Izraela i njegovog glavnog sponzora što povećava izglede da će protureakcija rezultirati novim škripcem za Sjedinjene Države na Srednjem istoku, tvrdi Washington Post pozivajući se na stručnjake za regiju, diplomate i bivše američke dužnosnike.

Bijela kuća prepoznaje opasnoat, ali vjeruje da rakete koje lete s obje strane izraelsko-libanonske granice nose sa sobom priliku za konačno pokretnje s mrtve točke u geopolitici Srednjeg istoka. Bush i njegovi savjetnici, nastavlja Washington Post, nadaju se da trenutni sukob može uništiti ili pak onesposobiti Hezbollah i u tom procesu nanijeti težak udarac glavnom sponzoru Hezbollaha, Iranu. Istodobno, oni vjeruju da bi to moglo pokrenuti regiju ka konačnom rješenje više desetljeća starom sukobu s Izraelom.

New York Times donosi tekst o sve većem udaru američke vlade na tvrtke koje krše zakon upošljavajući ilegalne imigrante. Times spominje slučaj kompanije Garcia Labor Company koja se bavila upošljavanjem ilegalnih imigranata. Vlasti su optužile vlasnika, Maximina Garciu, zbog angažiranja ilegalaca zbog čega mu prijeti 20 godina zatvora, gubitak zgrade u kojoj se nalazi njegova tvrtka te 12 milijuna dolara. Sve donedavno Garcia bi u najgorem slučaju prošao s globom i deportacijom nekoliko ilegalnih useljenika. Nova američka imigracijska služba djeluje u sklopu Ministarstva domovinske sigurnosti. Stara agencija 2002. godine podigla je protiv poslodavaca 25 krivičnih prijava za upošljavanje ilegalnih useljenika, a nova agencija samo je do sada u ovoj godini obavila 445 uhićenja poslodavaca istodobno deportirajući 2,700 ilegalaca, ističe New York Times.

XS
SM
MD
LG