Linkovi

Libanonski premijer i Condoleezza Rice otkazali planirani sastanak nakon pogibije 50 civila u Qani


U izraelskom zračnom napadu na jugu Libanona ubijeno je više od 50 civila, u najtežem incidentu u devetnaest dana dugoj izraelskoj ofenzivi protiv pripadnika Hezbollaha. Libanonski dužnosnici kažu da je među ubijenima u mjestu Qana trideset četvero djece. Libanonski ministar zdravlja je izjavio da se ovime broj ubijenih u izraelskoj ofenzivi popeo na 750. Ubijeno je i više od 50 Izraelaca. Spasilačke ekipe još uvijek pregledavaju ruševine trokatnice, gdje su civili potražili utočište nakon ranijih izraelskih napada. Izraelska vojska je priopćila da su priopadnici Hezbollaha iz tog područja opetovano ispaljivali rakete, te da je upozoravala civile da ga napuste. Libanonski dužnosnici su priopćili da je u jednom drugom napadu u Jarounu poginulo pet osoba uključujući i dvoje djece. Inače Qana je mjesto gdje je 1996. godine ubijeno 100 libanonskih civila kad je Izrael bombardirao bazu Ujedinjenih naroda tijekom tadašnje kampanje protiv Hezbollaha.

Libanonski premijer Fouad Siniora i američka državna tajnica Condoleezza Rice otkazali su planirani sastanak nakon izraelskog napada na Qanu. Gospodin Siniora je izjavio da je jedina tema o kojoj se treba razgovarati trenutačni i bezuvjetni prekid vatre i međunarodna istraga – citiramo – "izraelskog masakra". Gospođa Rice je danas telefonski razgovarala s libanonskim premijerom i izrazila duboku žaljenje smrću civila. Pozvala je na prekid vatre čim to bude moguće, međutim nije zatražila trenutačni prekid nasilja. Američki dužnosnici su priopćili da se Condoleezza Rice vraća u Washington sutra. Danas je ostala u Izraelu gdje će se još jednom susresti s premijerom Ehudom Olmertom nakon jutrošnjeg napada.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sazvalo je za danas izvanrednu sjednicu o Srednjem istoku. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annnan osudio je jutrošnji izraelski zračni udar i također zatražio trenutačni prekid vatre. Duboko žaljenje zbog civilnih žrtava izrazio je i izraelski premijer Olmert. Bijela kuća je priopćila da udar u Qani pokazuje potrebu da Izrael treba poduzeti najveće mjere predostrožnosti kako bi se izbjegnule civilne žrtve. Povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je da ništa ne može opravdati smrt civila. Francuska je izradila nacrt rezolucije koja poziva na trenutačno primirje i priprema teren za mirovnu misiju koju bi nadgledale međunarodne snage.

Papa Benedikt je obnovio hitni apel za trenutačnim prekidom vatre na Srednjem istoku kako bi se okončala kriza koju je sveti otac okarakterizirao kao ozbiljnu i tragičnu. Obraćajući se danas vjernicima u Rimu pap benedikt je rekao kako vidi da je situacija sve gora sa "stotinama ubijenih i mnogim ranjenima". Papa je spomenuo i veliku broj beskućnika i raseljenih osoba. Rekao je da se čini kako jača mržnja i želja za osvetom. "U ime Boga" – rekao je papa Benedikt – "pozivam odgovorne za ovu spiralu nasilja" da poduzmu korake "kako bi se oružje odmah položilo na svim stranama".

Tisuće prosvjednika u Libanonu upalo je u objekt Ujedinjenih naroda u Bejrutu nakon izraelskog napada u Qani. Skupina muškaraca i mladića bacala je kamenje na zgradu i potom upala unutra i demolirala urede. Libanonske snage sigurnosti us pokušavale uspostaviti red rastjerujući gomilu prosvjednika okupljenih ispred zgrade svjetske organizacije. Kako se gomila razilazila tisuće prosvjednika je u središtu Bejruta izvikivalo protu-američke i protu-izraelske parole, mašući zastavama Hezbollaha.

XS
SM
MD
LG