Linkovi

Vojni stručnjaci analiziraju izraelske ciljeve i jačinu Hezbollaha


U južnom Libanonu se nastavljaju sukobi izraelske vojske i gerilaca iz ekstremne organizacije Hezbollah. Andre de Nesnera je razgovarao s dva vojna stručnjaka koji objašnjavaju izraelske ciljeve u ovoj akciji, kao i vojne kapacitete Hezbollha.

Sukob je počeo prije više od dva tjedna kad asu gerilci islamističke organizacije Hezbollah prešli u Izrael, iz zasjede ubili osam izraelskih vojnika a oteli dvojicu. Hezbolla – ekstremna organizacija libanonskih šijita - kontrolira dobar dio južnog dijela te zemlje. Cilj joj je uništenje Izraela. Sjedinjene Države i Izrael smatraju je zbog toga terorističkom organizacijom. No, Hezbollah je u isto vrijeme i politička i društvena organizacija – njezini članovi su u libanonskom parlamentu, njezini ministri su u vladi. Hezbollah također upravlja razgranatom mrežom socijalnih službi u Libanonu, za pripadnike šijitske zajednice.

Izrael je na napad odgovorio napadom. Akcija izraelske vojske ima tri cilja – objašnjava Paul Rogers, vojni stručnjak koji predaje na engleskom Sveučilištu Bradford.

Paul Rogers: "Prvi cilj je nanijeti štetu mreži Hezbollaha na jugu Libanona, i tu su izraelski napori bili posebno intenzivni. Drugi cilj je identificirati i pokušati uništiti objekte na nešto većoj udaljenosti, recimo u južnom Bejrutu, posebno položaje s kojih Hezbollah lansira rakete dugog dometa. Izrael je pogodio neke od tih lokacija. Treći cilj izraelske kampanje je blokirati logističku bazu Hezbollaha – to uključuje razaranje mostova i energetske mreže, što su civili u Libanonu imali prilike iskusiti."

Paul Rogers kaže da se gerilci Hezbolle disciplinirani i odlučni borci. Aktivnih ih je oko pet tisuća, uz podršku još oko 20 do 30 tisuća paravojnih boraca koji imaju više pomoćnu ulogu.

Jedno od glavnih oružja u arsenalu Hezbolle su raketni sustavi kaćuša, koji već tjednima raketiraju sjeverna područja Izraela. Stephen Trimble, stručnjak koji radi u vojnom časopisu Jane's Defense Weekly, kaže da Hezbolla raspolaže i drugim raketama.

Stephen Trimble: "Nisu još počeli koristiti neke od dalekometnih raketa koje – kako se smatra – imaju. To su rakete iranske proizvodnje, dometa 120 do 140 kilometara."

Paul Rogers kaže da je Izrael najviše iznenadila iranska raketa na daljinsko navođenje koja je prije dva tjedna teško oštetila izraelski ratni brod. 'Izrael nije bio svjestan da protivnik uopće posjeduje tu raketu' – kaže britanski stručnjak. Izraelske snage su i na kopnu, u južnom Libanonu, naišle na nešto jači otpor od očekivanog. To je i navelo jednog izraelskog vojnog komentatora da u dnevniku Haaretz napiše da su 'za sada, vojna postignuća prilično ograničena.'

Paul Rogers se slaže.

Paul Rogers: U ovom trenutku, više od dva tjedna nakon početka sukoba, Hezbollah je u stanju ispaljivati rakete na Izrael, baš kao i prvog dana sukoba. U Izraelu su svjesni da isključivo zračnim napadima neće oslabiti Hezbollah. U akcijama na kopnu, žrtve će biti velike.

Međutim, izraelska je vlada – možda baš i zbog očekivanih velikih žrtava – odustala od proširenja vojnih akcija na kopnu, u južnom Libanonu. Izrael tvrdi da mu je cilj da se uz granicu uspostavi sigurnosna zona, koja neće biti korištena za raketiranje izraelskog teritorija ili poduzimanje gerilskih napada. Stručnjaci pak tvrde da će se mir postići jedino ako se pronađe političko rješenje.

XS
SM
MD
LG