Linkovi

Washingtonski analitičari kritiziraju 'ograničenu fleksibilnost' američke vanjske politike


Od Srednjeg istoka pa do Sjeverne Koreje, vlada Sjedinjenih Država posljednjih se tjedana mora simultano hvatati u koštac s nekoliko kriza. Kako je vojska već prilično angažirana u Iraku i Afganistanu, neki analitičari tvrde da je fleksibilnost Bijele kuće na svjetskoj sceni znatno ograničena. Leta Hong Fincher razgovarala je o ovoj temi s nekoliko washingtonskih analitičara.

Ken Pollack, stručnjak za Srednji istok koji radi u Institutu Brookings, ovdje u Washingtonu o opcijama koje su na raspolaganju Bijeloj kući kaže: "Nema sumnje da je vladin prostor za manevriranje znatno ograničen – i aktualnim krizama, a i našim angažmanom u ratu u Iraku."

Popis kriza toliko je dug da je vlada predsjednika Georgea Busha – kaže Ken Pollack – u izvjesnom smislu izgubila dobar dio utjecaja na svjetskoj sceni, koji je potreban da bi se promijenio tijek događaja. Sukob Izraela i ekstremne organizacije Hezbollah svakim danom eskalira. Iran još nije odgovorio na međunarodni zahtjev da se okonča tamošnji nuklearni program. Sjeverna Koreja je nedavno testirala balističke rakete. Pobunjenici u Afganistanu sve češće koriste bombaše samoubojice – taktiku iračkih pobunjenika.

Što se tiče situacije u Iraku, neki u Washingtonu tvrde da je Bijela kuća izgubila najveći dio međunarodne podrške za uspostavu demokratskog poretka u toj zemlji. Lawrence Korb, bivši visoki dužnosnik Ministarstva obrane o tome kaže: "Doktrina Georgea Busha susrela se sa stvarnošću i pri tome se jednostavno raspala. Nemoguće je voditi preventivni rat protiv svih neprijatelja koje imate."

Danielle Pletka, stručnjakinja za vanjsku politiku u Institutu American Enterprise, kaže da Iran i Sjeverna Koreja iskorištavaju – barem kako se njima čini – oslabljen položaj Sjedinjenih Država na svjetskoj sceni. "Vlada dojam da smo zaglibili u Iraku, da smo se umorili, da nismo koncentrirani…Takav dojam barem imaju zemlje čiji su interesi protivni našima. One smatraju da je sada pogodan trenutak da ostvare svoje ciljeve" - kaže Danielle Pletka.

Randall Schriver, bivši visoki dužnosnik Državnog tajništva, posebno zamjera vladi predsjednika Georgea Busha što se nedovoljno posvećuje problemima u Aziji: "Jasno je da kada imate rat na Srednjem istoku da će to zauzeti većinu vremena, energije i resursa. Međutim, po mom mišljenju, Azija za Ameriku mora, ipak, biti prioritet."

Predstavnici vlade Sjedinjenih Država tvrde, pak, da je diplomatski položaj Amerike u ovom trenutku snažniji no što je bio za prvog mandata predsjednika Busha. Amerika nikad prije nije bila angažirana u više multi-lateralnih diplomatskih napora, da se riješi niz kriza – tvrde dužnosnici Bijele kuće.

Međutim, analitičari primjećuju da je diplomatska suradnja s drugim zemljama posljedica i činjenice da je Amerika izravno angažirana u nekoliko većih kriza, te da u ovom trenutku nije niti u stanju unilateralno djelovati.

XS
SM
MD
LG