Linkovi

G8 poziva Hezbollah da oslobodi izraelske vojnike; prekine s raketiranjem Izraela


U Sankt Petersburgu u Rusiji okončan je summit skupine G8, koja okuplja sedam najvećih industrijskih sila Zapada i Rusiju. Predsjednici i premijeri osam država objavili su zajedničku izjavu u kojoj se navode planovi za rješavanje niza svjetskih problema.

Među ostalim, čelnici skupine G8 pozivaju na okončanje nasilja na Srednjem istoku te iskazuju zabrinutost zbog nuklearnih ambicija Irana i Sjeverne Koreje.

U vezi Srednjeg istoka, čelnici država skupine G8 pozivaju libanonsku ekstremnu skupinu Hezbollah da pusti na slobodu otete izraelske vojnike te da prekine s raketnim napadima na židovsku državu.

Zajednička izjava također poziva Izrael da prekine sa zračnim napadima protiv Libanona, u kojima su ubijeni deseci civila.

U svezi s Iranom, državnici su podržali odluku da se nuklearni program ove zemlje pošalje na raspravu u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Zajednička izjava na kraju summita u Sankt Petersburgu upozorava Teheran da bi nesuradnja s međunarodnom zajednicom mogla dovesti do sankcija od strane Ujedinjenih naroda.

Predsjednici i premijeri država članica skupine G8 također su obnovili svoju odlučnost da ubrzaju napore kako bi se s uspjehom okončao sadašnji krug pregovora o liberalizaciji globalne trgovine.

******

Britanski premijer Tony Blair smatra da bi se na libanonsko-izraelsku granicu trebale razmjestiti međunarodne mirovne snage, kako bi se zaustavili prekogranični incidenti. Premijer Blair je rekao da bi međunarodne snage trebale zaustaviti raketiranje izraelskog teritorija od strane ekstremne organizacije Hezbollah – što je i dovelo do izraelske reakcije, te razmjerno još jačih izraelskih napada na ciljeve povezane s Hezbollahom u Libanonu. Premijer Blair predstavio je ovaj svoj prijedlog nakon sastanka s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom u Sankt Petersburgu. Izrael smatra da je prerano za ovakvu međunarodnu misiju.

Iranski ministar vanjskih poslova Manučer Mottaki pozvao je na prekid vatre između pripadnika Hezbollaha i izraelske vojske, te na razmjenu zarobljenika. Mottaki je ovo izjavio u Damasku. Iran i Sirija glavni su pomagači libanonske ekstremne organizacije Hezbollah.

U međuvremenu, u Bejrut, glavni grad Libanona, danas stiže francuski premijer Dominique de Villepin, koji će se sastati sa libanonskim kolegom Fuadom Siniorom. Posjet je znak francuske podrške vladi Libanona, s kojom Pariz ima tradicionalno bliske veze.

Izaslanik svjetske organizacije za Libanon Vijay Nambiar izjavio je da su zamijećeni neki 'obećavajući znaci', u naporima da se postigne prekid vatre. Nambiar je rekao da će Izraelu prenijeti neke konkretne prijedloge u vezi s okončanjem borbi.

******

Izraelsko ratno zrakoplovstvo bombardiralo je bejrutsku luku i druge ciljeve diljem zemlje. Danas je šesti dan izraelske vojne ofenzive protiv ekstremne organizacije Hezbollah. Dužnosnici libanonske vlade izvjestili su da je u zračnim napadima danas poginulo više od 20 osoba, među njima i osam libanonskih vojnika. Izraelski napadi na glavni grad Libanona uključili su i udare na jedan naftni deponij, nekoliko tvornica i civilnu infrastrukturu. Izraelsko pješaštvo danas je prešlo u južni dio Libanona, u napadu na položaje Hezbollaha. Nakon napada, izraelski su se vojnici vratili na teritorij svoje zemlje.

Za to vrijeme, ekstremisti iz Hezbollaha raketirali su izraelski grad Haifu, blizu granice s Libanonom. U napadu je uništena jedna zgrada, a ranjene dvije osobe. Izrael je odbacio kao neistinita izvješća libanonske televizije da je srušen jedan izraelski vojni zrakoplov.

******

Izraelski su ratni avioni danas po drugi put u nekoliko dana raketirali palestinsko ministarstvo vanjskih poslova u Gaza Cityju. Zgrada se djelomično urušila, dok su mnoge kuće u okolini ministarstva ozbiljno oštećene. Izrael tvrdi da je ministarstvo vanjskih poslova Palestinske uprave bilo korišteno za planiranje terorističkih napada protiv Izraela. U akcijama izraelske vojske u Gazi danas su ubijena petorica palestinskih ekstremista i jedan civil.

XS
SM
MD
LG