Linkovi

Srednji istok dominirao summitom G-8


Čelnici sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije danas okončavaju svoj summit u Sankt Petersburgu. Prije današnjeg okončavanja summita predsjednik Bush će još voditi bilateralne razgovore s čelnicima Indije i Brazila. Oni su pozvani u Sankt Petersburg kako bi se održala tradicija uključivanja zemalja koje nisu članice skupine G-8.

Ovogodišnji domaćin, ruski predsjednik Vladimir Putin, nadao se da će usredotočiti ovaj skup na pitanja sigurnosti energetike, borbu protiv zaraznih bolesti i obrazovanje. I uspio je postići da se objave priopćenja o tim pitanjima, uključujući i ono u kojem se priznaju različiti stavovi glede nuklearne energije i klimatskih promjena. Međutim, najveći dio razgovora na summitu vođen je o nasilju na Srednjem istoku – izraelskim zračnim udarima u Libanonu, do kojih je došlo nakon što su islamski militanti oteli dvojicu izraelskih vojnika i izvršili raketne napade na Izrael s libanonskog teritorija.

U jednom od objavljenih priopćenja sa summita G-8 čelnici opozivaju na oslobađanje zarobljenih vojnika i okončavanja granatiranja, kao i na zaustavljanje izraelskih vojnih operacija. U priopćenju se također poziva na prijevremeno i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze, kao i puštanje na slobodu palestinskih ministara i drugih parlamentarnih zastupnik.Čelnici zemalja G-8 dodaju da se ekstremističkim snagama i onima koji ih podržavaju ne smije dopustiti da povuku cijeli Srednji istok u kaos i isprovociraju širi sukob.

Iako nijedna zemlja nije spomenuta poimence, američki dužnosnici kažu da se to odnosi na sirisku i iransku podršku pripadnicima Hezbollaha i Hamasa. Čelnici zemalja G-8 nisu pozvali na trenutačni prekid vatre, kojem se suprotstavljao predsjednik Bush. Umjesto toga pozvali su Izrael da bude oprezan oglede strateških i humanitarnih posljedica svojih akcije dok primjenjuje pravo na samoobranu. Od Izraela se također traži da primjeni najveću suzdržanost tako da se izbjegnu žrtve među nedužnim civilima, te da ne poduzima nikakvu akciju koja bi destabilizirala libanonsku vladu.

XS
SM
MD
LG