Linkovi

Rakete Hezbollaha u Haifi ubile deset osoba


Gerilci Hezbollaha raketirali su područja oko željezničke postaje u izraelskom gradu Haifa. U napadu je poginulo deset osoba. U međuvremenu, izraelsko ratno zrakoplovstvo nastavlja s bombardiranjem ciljeva u Libanonu.

Vođa Hezbollaha Hassan Nasrallah je u govoru koji je emitirala libanonska televizija najavio nove napade na Izrael, rekavši da su 'Izraelci u Libanonu ubili više od stotinu civila'.

Nakon što je raketirana Haifa, treći po veličini grad u Izraelu, premijer Ehud Olmert upozorio je na 'dalekosežne posljedice' ovakvog napada.

Napad na Haifu – koja se nalazi oko 30 kilometara od granice s Libanonom - najozbiljniji je napad na teritorij Izraela od kada je izraelska vojska poduzela ofenzivu protiv gerilaca Hezbollaha u sjevernom Libanonu. Napad je počeo nakon što su pripadnici ove ekstremne islamističke organizacije ušli u Izrael i oteli dva izraelska vojnika.

Izraelski ministar obrane Amir Peretz izjavio je da će se napadi na raketna uporišta Hezbollaha nastaviti, no izjavio je da njegova vlada nema namjeru okupirati granična područja Libanona. Izraelski su avioni jutros napali područje južnog Bejruta, gdje se nalazi sjedište Hezbollaha. Zbog napada je nakratko bilo prekinuto emitiranje televizijske postaje ove ekstremne islamističke organizacije.

******

Čelnici država okupljenih u organizaciji G8, koji sudjeluju na summitu u Sankt Petersburgu, pozvali su na okončanje nasilja između – kako je navedeno – 'srednjeistočnih ekstremista' i izraelske vojske. Zatražen je siguran povratak kući za otete izraelske vojnike, koje su zarobili Hezbollah i Hamas. Izrael je pozvan da na slobodu pusti palestinske zakonodavce i članove vlade, koji su pritvoreni posljednja dva tjedna. Predsjednici i premijeri sedam najrazvijenijih zemalja Zapada i Rusije naglasili su da napadi na Izrael moraju prestati, te da izraelska vojska također mora okončati svoje aktivnosti. Ujedinjeni narodi trebali bi odobriti nastavak misije u pograničnim područjima uz granicu Libanona i Izraela.

Predsjednik Sjedinjenih Država George Bush ponovio je stajalište svoje vlade da Izrael – u svom sukobu s libanonskim Hezbollahom - ima pravo na obranu od terorizma. No američki je predsjednik apelirao na Izrael da se suzdrži od eskalacije sukoba. Predsjednik Bush je rekao da korijen sukoba predstavlja teroristička aktivnost Hezbollaha kao i veze te organizacije sa Sirijom i Iranom.

Američka državna tajnica Condollezza Rice također je pozvala Izrael da se suzdrži od eskalacije sukoba, rekavši da sve strane iskazuju zabrinutost zbog civilnih žrtava.

Britanski premijer Tony Blair je izjavio da Iran i Sirija žele spriječiti jačanje demokracije u Libanonu, te zato stvaraju napetost i konfliktne situacije. Francuski predsjednik Jacques Chirac – nakon sastanka s američkim predsjednikom – izjavio je da međunarodna zajednica treba zaustaviti 'sve one koji prijete sigurnosti, stabilnosti i suverenitetu Libanona'.

Vlada Sirije upozorila je danas da će 'upotrijebiti sva raspoloživa sredstva' ako bude napadnuta od strane Izraela dok je Iran zaprijetio da će Izrael snositi 'nezamislive gubitke', ukoliko napadne Siriju. Teheran je odbacio tvrdnje izraelske vlade da Hazbollah u svojim akcijama koristi rakete iranske proizvodnje.

Papa Benedikt je osudio – kako je rekao – terorističke napade u Svetoj zemlji te osvetu koja slijedi nakon njih. Papa je izrazio žaljenje zbog civilnih žrtava te pozvao sukobljene strane da konflikt riješe dijalogom.

Arapska liga je objavila da je mirovni plan za Srednji istok 'mrtav', te pozvala Vijeće sigurnosti da intervenira, kako bi se sukobi okončali.

******

Nastavlja se evakuacija stranaca iz Libanona. Rusija se priprema za hitno 'izvlačenje' svojih državljana, te je zatražila od Izraela i libanonske vlade da omoguće evakuaciju. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov tom je prilikom ponovio poziv Moskve da se postigne sveobuhvatni mir na Srednjem istoku.

Američko Državno tajništvo jučer je priopćilo da zajedno s Pentagonom radi na planu da se iz Libanona evakuiraju svi Amerikanci te da ih se uputi na Cipar. Francuska je također najavila planove za dragovoljnu evakuaciju svojih građana. Slične planove imaju i Italija i Britanija.

XS
SM
MD
LG