Linkovi

Izrael i Hezbollah nastavljaju s napadima


Izrael je bombardirao nove ciljeve u Libanonu u sklopu svoje kampanje oslobađanja dva oteta izraelska vojnika i uništenja libanonske milicije Hezbollah. Libanonske vlasti kažu da su izraelski borbeni zrakoplovi danas ponovno izvršili udar na bejrutski međunarodni aerodrom, treći u posljednja 24 sata. Izrael je izvršio i zračne napade na jedno predgrađe Bejruta, gdje se nalazi sjedište Hezbollaha, pri čemu je ubijeno najmanje troje ljudi, a više od 50 je ranjeno, kako izvješćuju libanonski dužnosnici sigurnosti.

Izraelska vojska javlja da su gerilci Hezbollaha ispalili danas najmanje 20 raketa na izraelska mjesta, ranivši najmanje osmero ljudi. Rano jutros, Izrael je bombardirao autoput koji povezuje Bejrut s Damaskom, odsjekavši praktički Libanon od ostatka svijeta. Sirija i Iran su glavno zaleđe Hezbollaha. Iranski državni mediji javljaju da je predsjednik Mahmoud Ahmadinejad telefonirao jučer svom sirijskom kolegi Basharu al-Assadu, rekavši da će doći do 'žestokog odgovora' ukoliko Izrael napadne Siriju.

Libanon kaže da su Sjedinjene Države obećale da će urgirati kod Izraela da izbjegava civilne žrtve i štete pri napadima na svog susjeda. U današnjem priopćenju iz ureda premijera Fuada Siniore kaže se da je predsjednik Bush telefonirao libanonskom čelniku i pružio mu uvjeravanja da će vršiti pritisak na Izrael da ograniči štete. Bijela kuća je potvrdila poziv, ali nije objavila detalje razgovora. Vijeće sigurnosti ujedinjenih naroda održava na zahtjev Libanona hitno zasjedanje posvećeno eskalaciji krize na Srednjem Istoku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je sve strane da odmah prekinu vojnu akciju. Francuski predsjednik Jacques Chirac je upitao radi li se o 'volji da se uništi Libanon, sa svojom infrastrukturom, prometnicama i komunikacijama'. Saudijska Arabija, međutim, reagirala je neobično oštro protiv – kako je to nazvala – 'nepromišljenog avanturizma' elemenata unutar Libanona, koji djeluju bez legitimnih ovlasti i bez koordinacije s arapskim zemljama.

XS
SM
MD
LG