Linkovi

SAD, Rusija i G-8


Iz Bijele kuće poručuju da predsjednik Bush s nestrpljenjem očekuje susret sa svojim ruskim kolegom, Vladimirom Putinom, tijekom nadolazećeg sastanka čelnika skupine G-8 u Sankt Petersburgu. Predsjednik Bush namjerava tijesno surađivati s predsjednikom Putinom na nizu sigurnosnih pitanja i otvoreno govoriti o različitim interesima Sjedinjenih Država i Rusije.

Sastanak čelnika skupine G-8 u Rusiji održat će se usred raširene zabrinutosti na Zapadu da zemlja domaćin ovog summita nazaduje po pitanju demokracije. Stephen Hadley, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, tvrdi kako će predsjednik Bush upravo o tome razgovarati tijekom privatnog sastanka s predsjednikom Putinom. "Ono što bismo htjeli vidjeti jest da Rusija pokaže veće napore kako bi izgradila institucije koje čine osnovu stabilne demokracije – Rusija će se morati obvezati i uistinu ispuniti data obećanja. Morat će izgraditi slobodno i neovisno pravosuđe, neovisno zakonodavstvo, moderne demokratske političke stranke, slobodu medija, te živo građansko društvo".

Stephen Hadley kaže kako predsjednik Bush također planira susret s čelnicima ruskog civilnog društva, iako nije sigurno hoće li se opaske predsjednika Busha čuti javno diljem cijele Rusije. Međutim, savjetnik za nacionalnu sigurnost naglašava važnost uzajamne suradnje Sjedinjenih Država i Rusije. "Sjedinjene Države surađuju s Rusijom na nekim vrlo važnim pitanjima - važnim za Rusiju, i važnim za Sjedinjene Države – kao što su Iran, Sjeverna Koreja, borba protiv terorizma, te zaustavljanje širenja nuklearnog oružja. Razgovarali smo o mogućnostima za suradnju po pitanjima energetske sigurnosti, a posebno razvoja nuklearne energije koja bi bila prihvatljiva i sigurna za okoliš, te koja bi pomogla zemljama u razvoju da zadovolje svoje energetske potrebe".

Stephen Hadley dodaje kako su američki trgovinski pregovarači boravili u Moskvi kako bi sklopili bilateralni američko-ruski dogovor i prije sastanka čelnika skupine G-8, a koji bi pomogao Rusiji da uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju. Stephen Hadley je također pohvalio zemlju domaćina summita G-8 za napredak po pitanju mjera oko sprečavanja priliferacije iranskog nuklearnog programa. "Ruska vlada iznijela je vrlo korisnu i kreativnu ideju o gradnji objekta za obogaćivanje urana u Rusiji – u kojoj bi Iran mogao sudjelovati sa stajališta upravljanja i financija – ali ne i tehnički – no koji bi iranske civilne nuklearne programe ipak opskrbilo nuklearnom energijom".

Prošli susreti predsjednika Busha i predsjednika Putina imali su prijateljsku i zabavnu notu. Prigodu za jedan takav susret imat će ponovno tijekom večere koju će za čelnike skupine G-8 upriličiti ruski predsjednik.

XS
SM
MD
LG