Linkovi

Bush - Putin: Razlike oko Irana


Uoči početka summita G-8, američki i ruski predsjednici George Bush i Vladimir Putin složili su se oko zajedničkih nastojanja kako bi se riješila kriza glede iranskog nuklearnog programa, no američki predsjednik nije naišao na potporu ruskog predsjednika kad je riječ o uvođenju ekonomskih sankcija ukoliko Iran pozitivno ne odgovori na ponuđeni paket poticaja međunarodne zajednice.

Predsjednik Bush se nadao da će Iran dati svoj odgovor na ponuđeni mu paket poticaja do sutra kada započinje summit zemalja članica skupine G-8. Predsjednik Bush je također rekao kako smatra da Iran testira odlučnost međunarodne zajednice. Što jasniju i jedinstvenu poruku čuje, Teheran će biti bliži shvaćanju da postoji bolji put ka budućnosti."

"Rusija i Sjedinjene Države su se složile kako Iran ne bi smio posjedovati nuklearno oružje. Drugim riječima, Teheran treba shvatiti da smo jedinstveni u našoj poruci kad je u pitanju njihov nuklearni program i to je, smatram, veliki napredak", rekao je Bush.

Ruski predsjednik Vladimir Putin podržava korake Ujedinjenih naroda protiv Irana ukoliko vlada u Teheranu ne prihvati međunarodni ponuđeni paket poticaja. Govoreći uz pomoć prevoditelja, predsjednik Putin je naglasio kako Iran ima pravo na razvoj tehnologije te da bilo kakve sankcije ne bi smjele blokirati to pravo.

"Već sam ranije rekao da mi nećemo sudjelovati u nikakvim vojnim kampanjama niti u bilo kakvim vjerskim udruženjima. Ovo je naše stajalište koje još jednom potvrđujem ali isto tako smatram da je naš zajednički cilj osigurati mir širom svijeta", rekao je Putin.

Predsjednik Putin kaže kako pritisak međunarodne zajednice na Iran nije nikakva vrsta urote nego potraga za mirnom vrstom rješenja koje bi osiguralo Teheranu legitimno pravo na razvoj nuklearne tehnologije.

"Pristup treba biti uravnotežen i u obzir treba uzeti interes iranskog naroda u nastojanju da se razvije visoko tehnološka industrija među kojima je i nuklearna", rekao je Putin.

Rusija pomaže Iranu u izgradnji prve atomske elektrane i ima znatne ulagačke interese u zemlji. Ta je činjenica zakomplicirala američka nastojanja da se pridobije Rusija kad je u pitanju prijetnja ekonomskim sankcijama. Niti predsjednik Bush niti predsjednik Putin nisu danas javno razgovarali o prijetnji sankcijama.

XS
SM
MD
LG