Linkovi

Bush: "Napadi u Bombaju zločini protiv nedužnih ljudi"


Svjetski čelnici osuđuju jučerašnje bombaške napade u kojima je poginulo više od 160 osoba na prigradskim vlakovima u Bombaju. Američki predsjednik Bush je napade nazvao zločinima koji su počinjeni protiv nedužnih ljudi. Dodao je da takvi napadi ojačavaju odlučnost međunarodne zajednice da stane ujedinjena protiv terorizma. Američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila da odgovorni za ove napade moraju brzo biti izvedeni pred lice pravde. Kanadski ministar vanjskih poslova Peter McKay izjavio je da su ovi napadi zastrašujući podsjetnik na odlučnost terorista koji koriste ubojstva kao oruđe za ostvarivanje svojih političkih ciljeva.

Britanski premijer Tony Blair napade je nazvao "brutalnim i sramotnim". Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da je – citiramo – "užasnut ovim brutalni i bešćutnim napadima". Dodao je da takva djela potvrđuju da je terorizam najozbiljnija prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti. Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf i premijer Shaukat Aziz nazvali su jučerašnje napade "odvratnim terorističkim djelima".

Izrazi sućuti stižu u Indiju iz svih krajeva svijeta. Između ostalih, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je indijskom predsjedniku Abdulu Kalamu poruku s izrazima sućuti, solidarnosti i oštre osude terorističkog čina povodom bombaškog napada, priopćio je Ured predsjednika. Izraze sućuti uputio je i hrvatski premijer Ivo Sanader, koji u poruci premijer Manmohanu Singhu kaže "S nevjericom sam primio vijest o strašnom napadu na putničke vlakove u Bombaju. Izražavajući solidarnost s indijskim žrtvama i najoštrije osuđujući ovaj strašan teroristički čin molim Vas primite u ime Vlade Republike Hrvatske, i moje osobno, duboku i iskrenu sućut".

U New Yorku vlasti su objavile da pojačavaju ophodnje i pretragu torbi u ogromnog sustavu podzemnih željeznica najvećeg američkog grada. Gradska policija je priopćila da se radi o mjeri predostrožnosti i da nije primljena nikakva konkretna prijetnja. Prošli tjedan Savezni istražni ured FBI je priopćio da je osujetio zavjeru militanata iz al-Qaide da podmetnu bombu u jedan od gradskih tunela koji povezuje Manhattan sa saveznom državom New Jersey.

XS
SM
MD
LG