Linkovi

Sastanak iza zatvorenih vrata Busha, Prodija i Putina


Predsjednik Bush je u Rusiji uoči godišnjeg sastanka Grope Osam vodećih industrijskih nacija. Predsjednik Bush sa suprugom pridružio se jučer ostalim gostima na večeri koju je upriličio domaćin, ruski predsjednik Vladimir Putin i njegova supruga Ludmila. Večera je organizira u dvorcu Peterholf, raskošnoj bivšoj ljetnoj rezidenciji Petra Velikog.

Ovim se završio diplomatskim pregovorima prekrcan dan za gospodina Busha, koji se iza zatvorenih vrata sastao sa predsjednikom Putinom i talijanskim premijerom Romanom Prodijem. Na dnevnom redu je bio porast napetosti na Srednjem Istoku i nastojanja da se uvedu sankcije protiv Irana i Sjeverne Koreje zbog njihovih nuklearnih programa. Upravo će ove teme dominirati i današnjim susretima predsjednika Busha i britanskog premijera Tonya Blaira i francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Ovo je prvi put da je Rusija domaćin ovog susreta vodećih industrijskih zemalja svijeta i predsjednik Putin se nadao da će se u žarištu rasprava naći energetska sigurnost, borba sa zaraznim bolestima i obrazovanje. No, napad Izraela na Libanon kao odgovor na otmicu izraelskih vojnika, vrlo će vjerojatno uzrokovati promjenu dnevnog reda i dati tonu cijelog samita Osmorice drugačiji karakter.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Putinom, predsjednik Bush je ponovo dao podršku nastojanjima Izraela da se zaštiti od vanjskih napada. Predsjednik Putin je postavio pitanje da li je izraelsko bombardiranje bejrutske zračne luke i cesta koje vode prema Siriji, odgovor proporcionalan otmici izraelskih vojnika i raketiranjima sjevernog Izraela.

XS
SM
MD
LG