Linkovi

Bush: pozivam Siriju da uporabi svoj autoritet nad Hezbollahom


Predsjednici George Bush i Vladimir Putin izjavili su kako oboje rade na zaustavljanju nasilja na Srednjem istoku, no njihova se stajališta razlikuju kad je u pitanju prikladnost izraelskog vojnog odgovora na bombardiranje i otmice.

Predsjednik Bush nastavio je s razmatranjem o tome kako je započeo posljednji val nasilja na Srednjem istoku, jasno pri tom okrivljujući Hezbollah za lansiranje svojih raketa na sjeverno područje Izraela i otmicu dvoje izraelskih vojnika. "Najbolji način da se zaustavi daljnje nasilje je da Hezbollah položi svoje oružje i prestane s daljnjim napadima. Tim rečeno, pozivam Siriju da upotrijebi svoj autoritet nad Hezbollahom", rekao je Bush.

Predsjednici Bush i Putin imali su privatan susret uoči početka summita G-8 u predgrađu Sant Petersburga. Predsjednik Bush je kazao kako su islamski militanti započeli borbe kako bi zaustavili napredak koji su ostvarivali izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski premijer Mahmoud Abbas glede rješenja sukoba između Izraela i Palestine: "Kako je vizija napredovala, određeni teroristički elementi započeli su s ometanjem daljnjeg razvitka demokracije na tom području. Militantno krilo Hamasa donijelo je odluku da se napadne i izvrši otmica".

Predsjednik Bush je nastavio sa svojom podrškom Izraelu i njegovog prava da se obrani od takve vrste napada. Istovremeno, ruski predsjednik Vladimir Putin je osuđivao napade obiju strana, ali je također i doveo u pitanje prikladnost izraelskog odgovora među kojim je i bombardiranje bejrutskog aerodroma i glavne ceste koja vodi prema Siriji. Predsjednik Putin naglasio je kako se daljnje nasilje mora zaustaviti što je prije moguće: "Slažem se s pretpostavkom da je potpuno nemoguće doći do bilo kojeg rješenja, uključujući i političkog, kroz upotrebu sile, otmica ili pak kroz lansiranje napada na jednu neovisnu državu s područja druge. Ovo su činjenice i u tom kontekstu mi smatramo da je izraelska zabrinutost opravdana, međutim također smatramo da upotreba sile mora biti ravnomjerna".

Predsjednik Putin je izjavio kako će zajedno s predsjednikom Bushem preduzeti sve potrebne korake kako bi se postiglo mirno rješenje s kojim bi obje strane bile zadovoljne. Ruski predsjednik se nadao kako će summit G-8 biti usredotočen ponajviše na energetska pitanja i borbu sa zaraznim bolestima, no izgleda da će nastavak nasilja na Srednjem istoku biti dominirajuća tema na summitu.

XS
SM
MD
LG