Linkovi

Sjedinjene Države imaju ograničene opcije na Srednjem istoku


Washington Post piše o tome kako su američke opcije na Srednjem istoku ograničene kako se kriza produbljuje. Administracija predsjednika Busha odjednom je sučeljena s tri krize koje brzo eskaliraju na Srednjem istoku, a isto tako ima ograničene opcije za demontiranje napetosti u bilo kojoj od njih u skorije vrijeme. Izrael je zbog tri zarobljena vojnika poslao svoje vojnike u Gazu i Libanon. Sjedinjene Države zajedno sa saveznicima idu putem sučeljavanja glede iranske nuklearne krize. A tu je i sve veća zabrinutost da bi iračko vjersko nasilje moglo preći prag i prerasti u građanski rat punog intenziteta.

Zajednička nit u sve tri krize je Iran – piše Washington Post – zbog svoje podrške dvjema islamističkim organizacijama, navodnim financiranjem i naoružavanjem iračkih militanata i odbijanjem da pruži konačni odgovor na predloženi paket stimulacija zapadnih zemalja u zamjenu za obustavu nuklearnih aktivnosti. Stručnjak za Iran Shaul Bahash sa Sveučilišta George Mason kaže da napetosti u američko-iranskim odnosima nisu bile tako velike sve od krize s taocima od 1979. do 1981. godine. Zbog ovih simultanih kriza administracija predsjednika Busha je spremna da iskoristi nadolazeći summit G-8 – piše današnji Washington Post - kako bi zadobila podršku protiv Irana kao lošeg aktera koji nije spreman prihvatiti standarde međunarodne zajednice.

Današnji New York Times piše od tome kako administracija predsjednika Busha traži od Kongresa da ograniči prava zatvorenika. Samo dan nakon što je priopćila da osobe osumnjičene za terorizam imaju prava na zaštitu u skladu sa Ženevskim konvencijama, administracija je jučer nagovijestila kako želi da Kongres usvoji zakonsku mjeru kojom bi se ograničila prava dana pritvorenicima. Prva izjava naširoko je bila tumačena kao svojevrsno povlačenje administracije, međutim jučerašnja svjedočenja u Kongresu dala su jasno do znanja da je situacija znatno kompliciranija.

Ovo manevriranje koje se sad odvija potaknuto je odlukom Vrhovnog suda koji je proglasio nezakonitima posebne tribunale koje je administracija uspostavila za osumnjičenike za terorizam u Guantanamo. Predstavnici administracije tvrde da bi najpoželjniji ishod bio da Kongres usvoji zakon kojim bi se legalizirali takvi Tribunali za koje je Vrhovni sud ustvrdio da ih predsjednik ne može samostalno uspostavljati. Međutim, pravni stručnjaci – piše New York Times – slažu se da bi priznavanje pritvorenicima prava prema Ženevskim konvencijama stavilo slučajeve zlostavljanja zatvorenika, poput onih u zatvoru Abu Ghraib 2004. godine, u kategoriju ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG