Linkovi

Nema puno opcija za libanonske obitelji koje traže sklonište


Izraelska vojska bombardira južni Libanon otkako je u srijedu libanonska militantna skupina Hezbollah zarobila dva izraelska vojnika. U bombardiranjima je poginulo preko 100 civila, uništene su ceste i mostovi te je oštećen jedini libanonski međunarodni aerodrom. Hezbollah također ne prestaje s raketiranjem izraelskog teritorija, a za libanonske obitelji koje se pokušavaju skloniti sve je manji broj opcija.

Ahmed Naanoo i njegovih 11-tero djece je u četvrtak taksijem pobjeglo iz Tyre obalnog grada na jugu Libanona koji se našao pod udarom bombardiranja od početka izraelskih napada. On kaže da su Izraelci bombardirali grad i blokirali glavne prometnice, no da je njegova obitelj pobjegla služeći se sporednim putovima koji su također nekoliko sati kasnije bili bombardirani. Vožnja taksijem od Tyre do Bejruta koštala ga je 60 dolara, praktički svog novca koji je imao.

Nitko ne zna koliko se obitelji poput Nannoove nalazi u Bejrutu koji također nije sigurno mjesto. Izraelska artiljerija bombardira južni dio glavnog grada Libanona, gdje žive pretežito šijiti i koje je uporište Hezbollaha koji američko Državno tajništvo smatra terorističkom organizacijom.

U skloništu u zapadnom Bejrutu Ahmad Nanoo brine kako će ovo sve utjecati na njegovu djecu. On kaže da su njegova djeca uplašena i da stalno plaču. Njegova je trogodišnja kćer još uvijek u šoku, a on ne može ništa poduzeti. Naanoo namjerava potražiti pomoć od nekog stranog veleposlanstva i otići iz zemlje, bilo gdje, možda u Britaniju, ili u Kanadu gdje žive dva njegova rođaka.

Zapadne ambasade pomažu svojim građanima i ljudima s dvojnim državljanstvima da napuste Libanon, međutim za Libanonce bez stranih putovnica mogućnosti za odlazak se svakog dana sve više smanjuju.

XS
SM
MD
LG