Linkovi

Katrina 'pogodila' i Washington


Uragan Katrina je, uz sve svoje strašne posljedice, rasplamsao i političku oluju u Washingtonu zbog naširoko kritiziranog sporog odgovora savezne vlade na katastrofu koja je pogodila američke savezne države uz Meksički zaljev.

I prije udara uragana Katrina predsjednik Bush je bio sučeljen s padom podrške američke javnosti zbog zabrinutosti oko stanja u Iraku, kao i rasta cijena goriva. Žestoko kritizirane rane faze spasilačkih napora uzduž priobalja Meksičkog zaljeva prijetile su daljnjim padom predsjednikove popularnosti. Unatoč tome, predsjednik kaže da je koncentriran na osiguravanje pomoći nastradalima, a ne na 'politikantske svađe':

"Mislim da je jedna od stvari na koju nas se želi navesti – prebacivanje krivice. No, mi se moramo baviti problemima i riješiti ih, što ćemo i učiniti. Bit će kasnije dovoljno vremena da se ustanovi što je bilo učinjeno dobro, a što ne. Ono što mene u ovom trenutku zanima jest kako spasiti živote" - izjavio je nedavno predsjednik Bush.

No, čak i njegovi republikanci priznaju da su vladi vrlo štetile televizijske kamere koje su danomice neumoljivo prikazivale stradalnike u New Orleansu. Problem se još više pogoršavao zbog pritužbi oko spore reakcije saveznih službi od strane lokalnih dužnosnika, poput Aarona Broussarda, predsjednika okruga Jefferson, susjednog New Orleansu. On je vrlo emocionalno reagirao tijekom intervjua za televiziju NBC.

"Nitko ne dolazi po nas. Ministar domovinske sigurnosti je obećao, svi su obećali … svi su držali tiskovne konferencije. Meni je već dosta tiskovnih konferencija. Za ime Boga, zašutite već jednom i pošaljite pomoć!"

Političari iz obje stranke – i Demokratske i Republikanske – ukazuju da se velik dio krivice može raspodijeliti na sve razine vlasti, od saveznih agencija, preko čelništva pojedinih saveznih država, pa do lokalnih organa vlasti, koji su svi trebali daleko bolje reagirati na uragan Katrinu.

Analitičari prognoziraju da će podrška javnosti predsjedniku Bushu pasti još niže zbog kontroverze oko spasilačkih napora, u najmanju ruku na kraći rok. Norman Ornstein iz Instituta American Enterprise, u Washingtonu, kaže: "Postojala je izvjesna opuštenost koja je dolazila od administracije. Ukoliko predsjednik i nije ništa takvo učinio izravno, on je taj koji je na vrhu lanca odgovornosti. Ako mu se u zaslugu pripisuju dobre stvari, on mora pretrpiti i zbog nekih sramotno loših obavljenih stvari."

Republikanski čelnici, međutim, već upozoravaju Demokrate da odgovor na uragan Katrina ne tretiraju kao političko pitanje. Kongresmen iz Illinoisa Dennis Hastert, predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa, je nedavno izjavio: "Ako neki žele od toga napraviti političko pitanje, ako im je to najvažnije u čitavoj situaciji, slobodno se mogu tome posvetiti. U međuvremenu, mi ćemo se okrenuti svim onim ljudima kojima treba pomoć."

Mnogi analitičari upozoravaju da bi oporbeni Demokrati trebali biti oprezni hoće li odgovor na uragan učiniti političkim problemom. Među njima je i William Galston sa Sveučilišta Marylanda. On kaže: "Savjetovao bih im da to trenutno ne pretvaraju u stranačku bitku. Provest će se istraga, ustvari čitav niz istraga, i te će istrage doći do zaključaka koji će sami sve reći. Pretvoriti to sada u stranačko prepucavanje, po mom bi mišljenju jedino služilo devalviranju nalaza tih istraga."

Predsjednik Bush namjerava ustvrditi što se dogodilo sa reakcijom saveznih agencija na uragan Katrinu, a i nekoliko kongresnih odbora najavljuje vlastite istrage. Međutim, postoji i prilično jak pritisak za imenovanjem neovisne komisije koja bi istražila reagiranje vlasti na svim razinama – u Washingtonu, u pogođenim saveznim državama, te na samoj lokalnoj razini.

Politički analitičar Norman Ornstein očekuje da će podrška za neovisnom istragom još više jačati, te da ju administracija, unatoč opiranju, neće moći odbiti. Prva meta svake istrage najvjerojatnije će biti Savezna agencija za krizne situacije, FEMA. Neki zakonodavci već sada pitaju je li uopće trebalo tu agenciju uklopiti u novostvoreno Ministarstvo domovinske sigurnosti, što je ovu ustanovu navodno jedino podvrgnulo dodatnom sloju birokracije.

XS
SM
MD
LG