Linkovi

Bush: Beznadnost i tragedija zamjenjeni nesebičnošću, hrabrošću i suosjećajnošću


Predsjednik Bush je izjavio da će se Amerikanci zajednički angažirati i obnoviti područja razorena uraganom Katrina na isti način kao što su to učinili nakon terorističkih napada na New York i Washginton. Demokrati pak kažu da spor odgovor vlade na uragan pokazuje da zemlja nije dovoljno pripremljena za još jednu katastrofu.

Dok Amerikanci obilježavaju četvrtu godišnjicu terorističkih napada od 11. rujna predsjednik Bush je rekao da su beznadnost i tragedija zamjenjeni nesebičnošću, hrabrošću i suosjećajnošću.

"Četiri godine kasnije Amerikanci se prisjećaju bojazni, nesigurnosti i konfuzije tog užanosg jutra. No, mi se nadasve prisjećamo odlučnosti naše zemlje da obrani svoju slobodu, obnovi ranjeni grad i iskaže briga za susjede u nevolji."

Predsjednik je rekao da su Amerikanci iskazali te kvalitete još jednom, nakon uragana Katrina u kojem su stotine tisuća ljudi ostale bez svojih domova.

U međuvremenu, članovi obje stranke kritiziraju spor odgovor vlade na uragan Katrina, naročito Savezne agencije za krizne situacije. Direktor te agencije, Mike Brown, jučer je zamijenjen kao glavni vladin dužnosnik zadužen za humanitarne napore na terenu. Predsjednik je obećao da će provesti istragu što nije valjalo u vladinoj reakciji no demokrati tvrde da republikanska istraga neće biti nepristrana.

Demokrati u Kongresu žele imenovanje neovisnog povjerenstva kao što je bilo ono koje je istraživalo terorističke napade na Sjedinjene Države. Predsjednik Bush će sutrašnju godišnjicu terorističkih napada na Sjedinjene Države obilježiti misom i minutom šutnje, a potom će se vratiti u savezne države Mississippi i Louisianu gdje će se sastati sa stradalnicima.

XS
SM
MD
LG