Linkovi

Kongres najavljuje istragu vladine reakcije na humanitarnu krizu


Američki je Kongres odlučio osnovati poseban dvostranački odbor koji će preispitati je li vlast – i savezna i lokalna - bila spremna za posljedice uragana Katrina. Čelnik republikanske većine u Senatu, Bill Frist, izjavio je da će u ovom odboru biti članovi iz oba doma, iz Zastupničkom doma i iz Senata.

Rok za podnošenje izvješća je 15. veljače sljedeće godine.

Kongres je inače najavio cijeli niz mjera kako bi se pomoglo žrtvama i poharanom dijelu zemlje. Posljednjih tjedan dana predsjednik Bush i čelnik Savezne agencije za krizne situacije Michael Brown bili su često kritizirani zbog odgovora savezne vlade na ovu prirodnu katastrofu.

Predsjednik je od Kongresa zatražio daljnju 51 milijardu i 800 milijuna dolara za potrebe humanitarnih operacija u Louisiani i Mississippiju.

Savezna agencija za krizne situacije počela je žrtvama uragana dijeliti bankovne kartice kako bi im pomogla u podmirivanju najhitnijih troškova. Svaka raseljena osoba dobiva bankovnu viza karticu na kojoj je 2 dvije tisuće dolara.

*******

Policija u New Orleansu nastavlja s evakuacijom preostalih građana te najavljuje da će – u slučaju najtvrdokornijih koji odbijaju napustiti domove – upotrijebiti i silu. U gradu je preostalo nekoliko tisuća ljudi, koji se ne obaziru na opasnost koja prijeti od čestih požara i kontaminirane vode.

Vlasti tvrde da su zabilježena četiri smrtna slučaja od bakterije koja je nađena u uzorku vode u poplavljenim podrumima.

Nastavlja se ispumpavanje vode s ulica New Orleansa. Vojne inženjerijske jedinice, koje rade na ovom poslu, tvrde da funkcionira tek 15 posto gradskih pumpi.

Svakim se danom nalaze nova tijela žrtava. Iako se predviđa više tisuća mrtvih, do sada je službeno potvrđena smrt tek 83 osobe u Louisiani te 196 u susjednom Mississippiju.

Savezna agencija za krizne situacije, FEMA, tvrdi da je raseljeno više od 300 tisuća ljudi. 180 tisuća ih živi po prihvatilištima diljem zemlje, dok su ostali sami pronašli novo obitavalište ili pak žive kod obitelji ili prijatelja.

******

Europska unija je priopćila da velike količine humanitarne pomoći za žrtve uragana nisu mogle krenuti put Amerike zbog prometnih i drugih logističkih problema. Prema glasnogovorniku Europske komisije, jedan je švedski zrakoplov bio spreman za polijetanje, no nije stiglo dopuštenje Washingtona za ulaz u američki zračni prostor. Europska je unija predložila da će pomoć početi ukrcavati u američke transportne zrakoplove, u američkim vojnim bazama u Europi, ako će tako pomoć brže stići u Ameriku. Više od dvadeset europskih zemalja ponudilo je slanje spasilačkih ekipa kao i šatora, gotovih obroka, pitke vode i transportnih letjelica, kako bi pomogle u humanitarnoj akciji. Američke su vlasti objavile da će se svi letovi s inozemnom humanitarnom pomoći proslijeđivati u jednu bazu ratnog zrakoplovstva u Arkansasu, prije no što ih se pošalje u područja poharana uraganom.

Novčanu pomoć žrtvama uragana ponudilo je više od 90 zemalja. Mnoge zemlje donirale su novac izravno američkom Crvenom križu. To su među ostalim učinile Australija, Kina, Indija i Kuvajt. Premijer Kosova Bajram Kosumi izjavio je da njegov narod nikad neće zaboraviti što je Amerika učinila za Kosovu. Kosovo je doniralo 500 tisuća dolara za humanitarnu pomoć žrtvama uragana Katrina. Bangladeš, siromašna zemlja koja je često žrtva monsunskih nevremena i poplava, obećala je donirati milijun dolara. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Sean Mc Cormack izjavio je da je američki narod vrlo zahvalan za svu pomoć koja stiže iz inozemstva.

******

Američki ambasador u Venezueli zahvalio se na ponudi te zemlje da pomogne žrtvama uragana, međutim, odbacio je kritike predsjednika te južnoameričke zemlje na račun reakcije Washingtona na humanitarnu situaciju na jugu zemlje. Venezuela je jučer povećala svoju ponudu pomoći na pet milijuna dolara, no predsjednik te zemlje Hugo Chavez je također kritizirao predsjednika Busha zbog nedostatnog planiranja u vezi humanitarne pomoći žrtvama. Američki veleposlanik u Venezueli William Brownfield pozvao je predsjednika Chaveza da prestane komentirati rad američke vlade, jer je – kako je rekao – debata o tome kako neka strana vlada reagira na humanitarnu krizu u svojoj zemlji 'nedolična'. Predsjednik Venezuele je prije nekoliko tjedana optužio Washington za navodnu urotu za njegovo zbacivanje s vlasti.

******

Sjedinjene Države još uvijek razmatraju kubansku ponudu o slanju više od tisuću i pol liječnika, koji bi pomogli žrtvama uragana. Državno je tajništvo jučer priopćilo da ima mnogo ponuda američkih liječnika koji se dragovoljno javljaju da odu na jug zemlje, u krizna područja. Glasnogovornik američke diplomacije izjavio je da se, uz kubansku, razmatraju i ponude više od desetak drugih zemalja. Kubanski predsjednik Fidel Castro opetovano je, prošlih nekoliko desetljeća, odbijao američke ponude o slanju humanitarnoj pomoći, kada je njegova zemlja bila pogođena uraganima. Sjedinjene Države i komunistička Kuba nemaju diplomatske odnose već više od 40 godina.

******

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila da savezna vlada čini sve što može kako bi pomogla u lociranju stranih državljana koji se vode kao nestali nakon udara uragana u Louisiani i Mississippiju. U gradu Baton Rouge, u Louisiani, je s tim ciljem otvoren i međunarodni centar, kojem je cilj pomoći strancima. Oni se pak – rekla je državna tajnica – trebaju također javiti svojim konzulatima, ili ambasadama u Washingtonu. U New Orleansu je inače bilo locirano 35 konzulata, većinom južnoameričkih i europskih zemalja. Svi su prekinuli s radom i premjestili svoje prostorije negdje drugdje. Francuska je svoj konzulat preselila u grad Lafayette, također u saveznoj državi Louisiana.

******

Nešto više od tjedan dana nakon što je uragan pogodio američku obalu Meksičkog zaljeva, zdravstvene vlasti nastoje spriječiti izbijanje masovnih zaraza. Riječ je o prijetnjama poput malarije te opasnostima vezanim uz konzumiranje zagađane vode, kao i o bolestima koje se šire u bliskom kontaktu stanovnika provizornih prihvatilišta za žrtve uragana. Vlasti upozoravaju da rasute kemikalije, otpad i gorivo koje je isteklo iz spremišta i cisterni predstavljaju opasne prijetnje na području javnog zdravstva.

XS
SM
MD
LG