Linkovi

Posljedice Katrine po okoliš


Dok još traju spasilački napori u New Orleansu, stručnjaci se već okreću ogromnom zadatku čišćenja razorenih područja. Grad je bio preplavljen prljavom vodomi kanalizacijskim otpadom i kemikalijama. Posljedice uragana Katrina po okoliš vjerojatno će biti vrlo teške.

Uragani obično iza sebe ostavljaju okoliš koji još dugo pokazuje znakove stihije, poput erodiranih obala i sravnjenog drveća. No, stručnjaci kažu da će šteta koju je za sobom ostavila Katrina staviti ovaj uragan u potpuno novu kategoriju. Hugh Kaufman, analitičar u američkoj Nacionalnoj agenciji za zaštitu okoliša, kaže da će troškovi čišćenja najvjerojatnije biti astronomski. "Potencijalno, govorimo o financijskom teretu koji bi bio jednak onome kakvog ulažemo u Irak, u smislu korištenja resursa za evakuaciju, pomaganje u ponovoj izgradnji i popravljanju šteta po okoliš. To je ogroman financijski teret koji će pogoditi podjednako porezne obveznike, kao i osiguravajuće kompanije".

zaštitnih nasipa, koji su trebali zaštititi New Orleans, pustio je u grad milijune litara vode, koji su prekrili 80 posto grada. Gospodin Kaufman, koji se bavi hitnim odgovorima na katastrofe okoliša već 35 godina, kaže da je ta voda u potpunosti zagađena. "Kraj grada postoje zatrpana odlagališta smeća i otpada, skladišta opasnih kemikalija, industrijske otpadne vode … sve što je u potpunosti zagadilo čitavo područje. To je, u osnovi, jezivo stanje za svakoga na tom području, kao i, ekonomski gledano, za čitavu zemlju".

Ta će voda na koncu biti ispumpana iz New Orleansa. Ali, kamo? Natrag u Meksički zaljev, kažu stručnjaci. Kao što kaže Ken Green, iz organizacije Environmental Literacy Council, ne postoji druga opcija nego da se te vode vrate natrag u Meksički zaljev potpuno nepročišćene. " U toj se vodi našlo previše kanalizacijskog otpada i previše kemikalija da bi se ona mogla tretirati u pogonima za pročišćavanje. U vodama Meksičkog zaljeva bit će značajno povećana koncentracija tih vrsta otrova, no, dimenzije katastrofe su prevelike da bi se svu tu vodu uopće moglo pročistiti".

Ken Green kaže da će vrijeme na koncu zaliječiti štetu nanesenu Meksičkom zaljevu. No, pitanje je kako će se takvo izbacivanje zagađenih voda u Zaljev odraziti na lokalno ribarstvo. Walter Keithly, stručnjak za ekonomiku ribarstva na Državnom sveučilištu Louisiane, kaže da će posljedice biti teške, ali ne zbog zagađenja okoliša. Najveći udarac predstavlja potpuno uništena infrastruktura na području kojim je prošao uragan Katrina.

XS
SM
MD
LG