Linkovi

Popravljena dva nasipa u New Orleansu


Vojna inženjerijska služba je popravila u New Orleansu dva glavna nasipa koji su prije tjedan dana popustili, što je dovelo do poplave masovnih razmjera. Sada može početi pumpanje vode s ulica – objavile su lokalne vlasti. Ovaj bi posao mogao potrajati mjesecima. Inače, jučer je počeo turoban posao uklanjanja leševa s ulica ovog još uvijek većinom poplavljenog grada. U tom poslu policiju i vatrogasce prate velike hladnjače, u koje se pohranjuju posmrtni ostaci žrtava. Ulice su uglavnom poplavljene kontaminiranom vodom. Još uvijek nema službene izjave o broju žrtava, no lokalne vlasti u Louisiani smatraju da se radi o tisućama poginulih. Gradonačelnik New Orleansa smatra da bi žrtava moglo biti oko deset tisuća.

Jučer je također počela sistematska akcija uspostavljanja policijskog i vojnog nadzora nad ovim gradom, koji je posljednjih tjedan dana bio scena vala kriminalnog nasilja. Ubojstva, silovanja i pljačke bili su masovna pojava prošli tjedan, dok su deseci tisuća građana bili blokirani u gradu, bez hrane vode, struje i liječničke njege. Savezna je vlada u ovo područje poslala oko 50 tisuća djelatnih i rezervnih pripadnika oružanih snaga, koji sudjeluju u uspostavljanju sigurnosti kao i u humanitarnoj akciji pomaganja žrtvama.

Vlada Venezuele najavila je da će u Sjedinjene Države poslati dodatnih milijun barela nafte, za potrebe područja koje je poharano u uraganu Katrina. Predstavnik jedne venecuelanske naftne kompanije, koja ima sjedište u Sjedinjenim Državama, izjavio je da je proizvodnja u četiri rafinerije ove tvrtke povećana na 834 tisuće barela dnevno. Predsjednik Venezuele Hugo Chavez ponudio je da će smanjiti cijenu pošiljki nafte za potrebe žrtava, bez obzira na to što – kako tvrdi Chavez – Washington već godinama planira rušenje njegove vlade.

XS
SM
MD
LG