Linkovi

Republikanci u Kongresu pred cijelim nizom izazova


Washignton Post donosi tekst o današnjem početku saziva Kongresa, nakon jednomjesečne stanke. Po povratku u Washington republikanski zastupnici bit će sučeljeni sa znatno nemirnijim političkim krajobrazom od onog kojeg su ostavili prije mjesec dana odlazeći na godišnje odmore. Cijene benzina su se popele nebu pod oblake, administracija predsjednika Busha je izložena širokom spektru kritika zbog načina na koji je postupala u operacijama pomoći nakon uragana Katrina, rat u Iraku sve je nepopularniji, a popularnost predsjednika je na do sada najnižoj je razini.

Dodatna komplikacija je i rijetka situacija u kojoj su dva mjesta u Vrhovnom sudu upražnjena, što bi moglo pokrenuti borbu unutar Republikanske stranke između centra i desnog krila, ukoliko se ne bude vješto manevriralo. I dok se povećava pritisak na republikance – piše Washington Post – demokrati djeluju osokoljeno. Jedan znak nespokojstva Republikanaca: Senat je trebao ovaj tjedan glasovati o stalnom ukidanju poreza na nasljedstvo, međutim vođa većine Bill Frist je u nedjelju izjavio kako će ovaj zakonski prijedlog privremeno biti odložen. Do ove je objave došlo samo dva sata nakon što je vođe demokratske manjine Harry Reid pozvao republikance da odustanu od smanjenja poreza nakon tragedije izazvane uraganom Katrina. "Za božju milost, ne sada" - citira senatora Reida washingtosnki list.

Katrina je mogla poboljšati položaj predsjednika Busha, međutim – zaključuje današnji Washington Post - njegov je odgovor možda oslabio njegov položaj u Kongresu, konkretno među zastupnicima iz pogođenog područja Meksičkog zaljeva.

New York Times također piše o posljedicama Katrine. Vjerojatno se nijedan grad u Sjedinjenim Državama ne nalazi na boljem položaju od Houstona da pretvori tragediju Katarine u mogućnost za uspjeh. A biznisi u tom gradu već nadmeću se za profit. Kompanije za naftnu opremu natječu se za popravak oštećenih naftnih platformi u Meksičkom zaljevu; izgledi za mnogim poslovnim prilikama doveli su do toga da su kompanije Halliburton i Baker Hughes postigle najveću vrijednost svojih dionica u posljednjih godinu dana. Luka Houstona priprema za povećanje prometa kako prijevoznici svoj teret prebacuju iz oštećenih luka u Mississippiju i New Orleansu.

Vlasnici poslovnih zgrada svjedoci su poskupljenja najamnine kako se kompanije iz New Orleansa pokušavaju preseliti u Houston. Sve to – piše New York Times – jest, naravno, "kapitalizam na djelu": preseliti se brzo tamo da se mogu resursi uputiti tamo gdje su najpotrebniji. A oni koji to učine najbrže, najvjerojatnije će postići i najveći uspjeh. U međuvremenu, čak i mali biznisi i jeftini hoteli vuku korist od ovog naglog povećanja stanovništva, koje bi moglo pridodati Houstonu i do 250 tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG