Linkovi

35 sveučilišta u regiji Meskičkog zaljeva ozbiljno oštećeno


U područjima pogođenim uraganom Katrina, ova školska godina će biti sve samo ne uobičajena. Kako se procjenjuje da je 35 sveučilišta ove regije ozbiljno oštećeno, oko 175 tisuća sveučilištaraca neće se moći vratiti u školske klupe koje su napustili u kasno proljeće ove godine. Da li im se može pomoći? U slijedećem prilogu riječ je o inicijativi Američkog vijeća edukacije, najvećeg udruženja visokoškolskih ustanova Amerike.

Stotine studenata sveučilišta Tulane prebačeni su iz Katrinom poharanog New Orleansa u koledže Dallasa u Saveznoj državi Texas i Atlante u Saveznoj državi Georgia. U isto se vrijeme sveučilišta na zapadnoj i istočnoj obali Sjedinjenih država i veliki broj škola u kontinentalnom dijelu zemlje pripremaju prihvatiti studente pogođene regije. Veliki broj njih nude programe bez ili s minimalnom školarinom, a američko Ministarstvo školstva najavljuje povoljnije studenske kredite.

Sveučilište Vanderbilt smješteno u Nashvilleu u Saveznoj državi Tennessee, gotovo tisuću kilometara je udaljeno od područja pogođenog Katrinom. Michael Schoenfeld predstavnik je ovog sveučilišta za veze s javnošću. "Naš prvi prioritet su studenti Nešvilskog područja koji su bili prisiljeni vratiti se kući i sada nastoje ne izgubili školsku godinu. Vanderbilt je malo sveučilište i mi nismo u stanju upisati toliki broj dodatnih redovnih studenata. Pokušavamo zato ponuditi studentima status izvanrednih studenata i omogućiti im da odslušaju dio kolegija koje nudimo".

Imajući u vidu da normalna sredstva komunikacije u poharanoj regiji nisu dostupna, kako se ovaj program obznanjuje studentima? "Veliki broj ovih studenata je sada kod kuće u Nashvilleu i računamo da prate zbivanja u lokalnim medijima. Informacije su dostupne i na našem websiteu i na websiteu Američkog udruženja sveučilišta. I kao uvijek, vijesti se brzo šire i usmenim putem".

Pitanje je i hoće li upis dodatnih studenata predstavljati financijski problem? "Troškovi nastave za dodatne studente nisu veliki. Problemi bi mogli biti nastati s troškovima smještaja, a ti su obično odgovornost samih studenata".

Kraj ove žalosne priče nije blizu. Američko vijeće za obrazovanje predviđa da se većina sveučilišta smještenih u regiji Meksičkog zaljeva neće otvoriti barem do siječnja sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG