Linkovi

Pravni sustav u području pogođenom Katrinom u kaosu


New York Times donosi tekst o tome kako je uragan Katrina ostavio pravni sustav u kaosu u pogođenim područjima. Izvjestitelji ovog lista posjetili su jedan zatvor pokraj Baton Rougea u kojem se u normalno vrijeme nalaze već osuđeni kriminalci. Ovom prilikom tu je bilo 200 novih zatvorenika koji su stigli autobusima vrući, gladni i iscrpljeni, nakon evakuacije iz poplavljenih zatvora New Orleansa. S njima nema uobičajene dokumentacije iz koje bi se moglo vidjeti je li netko u zatvoru zato što je vozio u pijanom stanju ili je pokušao izvršiti ubojstvo.

Nema suca da posluša njihov slučaj, nema sudnice niti odvjetnika obrane. Ukoliko se odvjetnik i nađe, ne postoji način da ga se plati. Zatvorenici već danima nisu imali kontakt sa svojim obiteljima i ne znaju jesu li njihovi bližnji živi i jesu li njihovi domovi uništeni ili ne. Zajedno s uništenjem domova, cijelih gradskih četvrti i života – piše New York Times, uragan Katrina desetkovao je i pravni sustav cijelog područja New Orleansa.

Washington Post donosi tekst o problemima s kojima se sučeljavaju novinari pri izvještavanju s područja poharanim Katrinom. Kad je novinar NBC-a Brian Williams sa svojom ekipom pokušao snimati jedinice Nacionalne garde kako osiguravaju jedan konfekcijski dućan u središtu New Orleansa, narednik je spriječio njihov pokušaj i naložio im da odu na drugu stranu Canal Streeta. "Razmišljao sam i pokušao pronaći opravdanje zašto ne mogu izvještavati u mirnom i dobro čuvanom američkom gradu. I nisam ga uspio pronaći" – rekao je jučer gospodin Williams, dodajući "ne volim da mi se kaže kad mogu i kad ne mogu ići ulicom i snimati".

Ovaj novinar NBC-a nije sam. Kako se nastavljaju spasilačke operacije nakon Katrine, novinari i ljudi koji prate njihovu djelatnost sve se više kritički izražavaju o ograničenjima na pristup medija. Savezna agencija za izvanredne situacije FEMA, koju su mediji žestoko kritizirali zbog sporog odgovora na ovu katastrofu, navukla je na sebe nove kritika kad je zatražila od medijskih kuća da ne slikaju tijela koja se izvlače u Louisiani i Mississippiju. Glasnogovornik FEMA-e je rekao da je to tek zahtjev, a ne i propis. Međutim, neki dužnosnici savezne države Louisiane, da li na nagovor FEME ili ne, pokušavaju ovaj zahtjev učiniti "obvezatnim". Inače državne i lokalne vlasti često blokiraju pristup novinara skloništima, iako se često evakuirane osobe intervjuiraju izvan njih – piše Washington Post dodajući da FEMA ovu praksu brani pozivajući se na privatnost, tvrdeći da je riječ o mjestu koje evakuirani smatraju svojim domom.

XS
SM
MD
LG