Linkovi

Za pomoć žrtvama uragana još 51,8 milijardi dolara


Tisuće policajaca i pripadnika Nacionalne garde idu od vrata do vrata u New Orleansu kako bi u potpunosti evakuirali grad. Neki građani dobrovoljno odlaze, a policija i vojnici vrše pritisak na druge da ispoštuju odredbu o obaveznoj evakuaciji grada. Nekoliko tisuća građana želi ostati u gradu unatoč zaraženim poplavnim vodama i požarima koji izbijaju diljem grada. Kako se voda ispumpava iz grada vlasti pronalaze sve više tijela. Do sada je pronađeno manje od 300 tijela no vlasti New Orleansa upozoravaju da bi se broj smrtno stradalih mogao popeti na nekoliko tisuća kad sva tijela budu pronađena. Američka agencija za krizne situacije pripremila je 25 tisuća vreća za poginule.

Predsjednik Bush je potpisao zakonsku mjeru kojom se izdvaja dodatnih 51 milijardu i 800 milijuna dolara za pomoć stradalima u uraganu Katrina. Oba doma Kongresa, i Senat i Predstavnički dom, odobrili su mjeru jučer. Predsjednik je rekao da trenutne potrebe stradalnika trebaju biti ispunjene bez odgađanja. Američka vlada do sada je izdvojila 63 milijarde pomoći žrtvama uragana.

Dopredsjednik Dick Cheney obišao je područja pogođena uraganom Katrinom dok je predsjednik Bush obećao da će olakšati dobijanje pomoći za građane koji su najteže pogođeni katastrofom. Dopredsjednik Cheney je posjetio Gulfport u Mississippiju te New Orleans gdje je rekao da će obnova uništenih dijelova grada biti veliki izazov.

U međuvremenu, predsjednik Bush je rekao da se 400 tisuća obitelji već registriralo kod federalne Agencije za krizne situacije kako bi dobili državnu pomoć te da deseci tisuća drugih moraju učiniti isto. Predsjednik je proglasio petak, 16. rujna danom nacionalne molitve i prisjećanja za žrtve uragana Katrina.

Predsjednik Bush i Agencija za krizne situacije nalaze se na udaru snažnih kritika zbog spore pomoći žrtvama uragana. Prema jednom novom istraživanju dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je predsjednik mogao učiniti više kako bi postradali dobili pomoć odmah nakon uragana. Oko 150 ljudi, uključujući i neke osobe koje su evakuirane iz područja pogođenih uraganom, okupile su se jučer ispred Bijele kuće i prosvjedovale protiv načina na koji predsjednik rješava nastalu situaciju.

XS
SM
MD
LG