Linkovi

Prijeti li Kosovu novi val nasilja?


Dnevnik New York Times piše o zabrinutosti da bi jučerašnje ubojstvo dvojice Srba na Kosovu moglo dovesti do novog vala etničkih nemira u toj pokrajini koja je - još uvijek - službeno, dio Srbije.

Do napada je došlo u južnom području pokrajine, u blizini sela Štrpci, koje je jedna od srpskih enklava. Načelnik mjesta je rekao da su mladići ubijeni u automobilu koji je imao istekle registarske oznake koje su vozilo identificirale kao 'srpsko'. Glasnogovornik misije Ujedinjenih naroda izjavio je da u javnosti postoji nagon da se napad odmah kvalificira kao 'etnički', no to se tek treba utvrditi.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da su žrtve 'ubijene samo zato što su Srbi'. 'Za ubojstvo je djelomično odgovorna i međunarodna misija na Kosovu. Ubojstvo pokazuje da stanovništvo Kosova nije spremno za odluku o vlastitoj budućnosti' – rekao je srbijanski premijer.

Dnevnik International Herald Tribune piše da se ubojstvo dvojice Srba na Kosovu dogodilo u trenutku kad Ujedinjeni narodi nastoje utvrditi jesu li se međunacionalni odnosi u pokrajini popravili u toj mjeri da je moguće odrediti datum za pregovore o konačnom statusu Kosova.

Albansko je stanovništvo nestrpljivo, jer želi da se raskinu formalne veze s Beogradom. Beograd pak – piše International Herald Tribune – optužuje međunarodnu zajednicu za 'nagrađivanje albanskih ekstremista', ukoliko zaista odredi datum pregovora.

Međutim, predstavnici mirovne misije Ujedinjenih naroda tvrde da su se međunacionalni odnosi na Kosovu popravili u odnosu na prošlu godinu. 'Incidenti se ponekad dogode, no to nije trend' – izjavio je glasnogovornik misije UN-a, čije riječi prenosi International Herald Tribune.

XS
SM
MD
LG