Linkovi

Neizvjesna budućnost Kosova (2/5/04) - 2004-05-02


Najnoviji val nasilja na Kosovu pokazao je da je budućnost te pokrajine još uvijek neizvjesna.

Nedavno nasilje na Kosovu potvrdilo je strahovanja da su etničke podjele u toj regiji još uvijek žive. Brzo širenje nasilja pokazuje, komentirali su pojedini stručnjaci, da Ujedinjeni narodi i NATO zapravo nemaju kontrolu nad situacijom. Drugi pak tvrde da međunarodnoj prisutnosti na Kosovu nema alternative. Sredinom sljedeće godine razmotrit će se napreduje li Kosovo prema ispunjavanju standarda demokracije koje mora zadovoljiti prije nego što se donese odluka o njegovom konačnom statusu. No, taj proces teče presporo za kosovske Albance. U izvještaju Međunarodne skupine za krize kaže se da kosovski Albanci postaju nestrpljivi, dok se u Srbiji sve češće čuju pozivi da se srpske snage pošalju na Kosovo da bi zaštitile tamošnje Srbe.

James Dobbins iz korporacije RAND, bivši posebni izaslanik za Balkan, upozorava da nema vremena za čekanje: "Na Kosovu imate dvije zajednice, od kojih obje žele biti u većini i sve dok za to postoji mogućnost, pomirenje ne zanima nikoga. Mislim da bi, kada bi se donijela odluka da će Kosovo na kraju postati neovisno, obje strane brže naučile živjeti zajedno u novim okolnostima."

Neki pak smatraju da je za tako nešto još uvijek prerano. Postoji i zabrinutost da bi se američke snage, prijeko potrebne u Iraku i Afganistanu, mogle povući s Kosova. Brigu izaziva i stanje gospodarstva na Kosovu koje je, kako ocjenjuje Međunarodna skupina za krize, međunarodna zajednica zanemarila.

Analitičar za Balkan David Kanin kaže da bi jačanju gospodarstva znatno pridonijela izgradnja željezničkih i cestovnih koridora kroz regiju. "Ti koridori su najvažniji od svih međunarodnih projekata u regiji. Važniji su i od pisanja ustava, jačanja pravosuđa i uspostavljanja višestranačkih sustava. Oni bi mogli riješiti sve velike probleme regije, uključujući organizirani kriminal i korupciju," kaže gospodin Kanin.

U međuvremenu, jača pritisak da se za Kosovo konačno nađe rješenje. Tijekom nedavnog posjeta Bruxellesu, kosovski premijer Bajram Rexepi upozorio je da će, ukoliko međunarodna zajednica ne donese odluku o Kosovu do 2005, biti održan referendum o statusu pokrajine. Ta najava, kaže Janusz Bugajski, stručnjak za Balkan iz Centra za strateške i međunarodne studije, pokazuje sve veće nezadovoljstvo umjerenog kosovskog čelništva.

"Međunarodna zajednica može ili nametnuti stroži protektorat Ujedinjenih naroda s većom birokracijom i širim ovlastima, što ne želi nitko, ili može konačno početi rješavati pitanje statusa Kosova," smatra on.

Tek će odluka o statusu Kosova konačno riješiti kosovsku dilemu – zaključuje Janus Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije.

XS
SM
MD
LG