Linkovi

Clinton: SAD treba ostati na Balkanu sve dok se regija potpuno ne stabilizira (9/7/04) - 2004-07-08


Na Balkanu će biti problema sve dok se potpuno ne stabilizira politička situacija te dok se ne popravi ekonomska situacija – izjavio je za Glas Amerike bivši predsjednik Sjedinjenih Država Bill Clinton, koji ovih dana u Washingtonu promovira svoje nedavno objavljene memoare.

U vezi američkog angažmana u regiji, pogotovo mirovne nazočnosti u Bosni i na Kosovu, bivši je predsjednik rekao: "U regiji trebamo ostati onoliko dugo koliko je to potrebno da se situacija potpuno stabilizira. Pred kraj mog mandata podržali smo Europsku uniju u stvaranju Pakta stabilnosti za države jugo-istočne Europe. Ovaj se sporazum mora financirati da bi bio uspješan. Drugo, da bi se situacija u potpunosti stabilizirala, haaški Tribunal mora dovršiti posao, jer u regiji mora ojačati osjećaj da je pravda postignuta – da su glavni počinitelji ratnih zločina u Bosni kažnjeni. Treće, za postizanje stabilonosti važan je i ekonomski razvoj."

Jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva dva predsjednička mandata Billa Clintona, od 1993. do 2001. godine, bio je pomoći Europi da – kako je rekao bivši predsjednik - “po prvi put u povijesti, postane ujedinjenena, demokratska te da u njoj, na cijelom teritoriju zavlada mir.” "To se moglo postići tek nakon što smo obračunali s Miloševićem, odnosno počeli riješavati probleme na Balkanu. Okončanje krize u toj regiji smatram jednim od glavnih uspjeha moje administracije. Na čisto ljudskoj razini, moram reći da sam osjetio neopisivu radost kada sam vidio kako se albanske izbjeglice, u ljeto 99. vraćaju kući na Kosovo. Posjeta izbjegličkim logorima u Makedoniji Hillary i ja uvijek ćemo se sjećati."

XS
SM
MD
LG