Linkovi

Riješenje za Kosovo - u okviru regionalne integracije u Europu


Ujedinjeni narodi započeli su raspravu o mogućem pokretanju pregovora o konačnom statusu Kosova. O budućnosti Kosova i zapadnog Balkana razgovaralo se ovih dana i u Washingtonu, na panelu u Institutu Woodrow Wilson. Kako javlja Barry Wood, sudionici panela naglasili su potrebu da se cijela ta regija integrira u Europsku uniju.

Stručnjak State Departmenta za Balkan Charles English kazao je da se Sjedinjene Države nadaju da će Ujedinjeni narodi provesti temeljitu kontrolu provođenja zapadnih standarda na Kosovu, koja bi mogla dovesti do početka pregovora o konačnom statusu te pokrajine u rujnu.

Govoreći o novoj američkoj inicijativi za Kosovo, English je kazao da kosovska vlada još nije uspjela zajamčiti sigurnost ne-albanskog stanovništva. Prema njegovim riječima, treba učiniti više da bi se potaknuo povratak srpskih izbjeglica na Kosovo. English je dodao da će Washington, ukoliko ocjena pridržavanja standarda bude pozitivna, predložiti da se za vođenje pregovora o konačnom statusu imenuje visoki europski diplomat: "Status Kosova, budućnost Kosova leži u Europi, ne samo Kosova, već i Srbije i Crne Gore. I Kosovo i Srbija i Crna Gora moraju shvatiti da pravo rješenje pitanja statusa leži manje u odnosima između Beograda i Prištine, a više u njihovim odnosima s Bruxellesom."

Bruce Jackson, bivši agent vojne obavještajne službe, koji je danas na čelu nevladine organizacije Project on Transitional Democracies složio se da bi pregovori o konačnom statusu trebali početi ove godine, jer, kako je rekao, status quo više nije održiv. Da bi se izbjeglo vraćanje u nacionalizam i sukobe, dodao je, cijelu regiju treba što prije izvesti na put prema članstvu u Europskoj uniji. "Za to će trebati nekoliko godina. Ove godine trebat će rješavati pitanje statusa. Konačni summit EU trebao bi se održati sljedeće godine, s ciljem da do 2014. sve zemlje u regiji budu i u Europskoj uniji i u NATO savezu."

Slovenija je jedina zemlja nastala raspadom bivše Jugoslavija koje je primljena u Europsku uniju. Bugarska i Rumunjska trebale bi biti primljene 2007, a Hrvatska bi mogla ući u Uniju dvije godine kasnije. Jackson vjeruje da se jaz između Beograda i Prištine oko Kosova može premostiti izgledima za članstvo u Uniji: "Mislim da mnogi pripadnici elite u Beogradu shvaćaju da je Srbija bez Kosova i Crne Gore zapravo najbolje rješenje. Takva bi Srbija preko noći ušla u Europsku uniju, a to bi za njom povuklo i Kosovo i Crnu Goru."

Jackson je, međutim, upozorio da bi deset godina konstruktivnog zapadnog angažmana na Balkanu moglo propasti bez hrabrog čelništva u integriranju te regije u euro-atlantske institucije.

XS
SM
MD
LG