Linkovi

Vijeće sigurnosti osudilo nemire na Kosovu (19/3/04) - 2004-03-19


Srbijanski ministar vanjskih poslova Goran Svilanović optužio je kosovarske Albance da planiraju etnički očistiti ovu pokrajinu od građana srpske nacionalnosti.

Srbijanski je ministar ovo izjavio na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti, koja je održana sinoć. On je također rekao da je ovotjedno etničko nasilje “poruka Srbima da odu s Kosova”, te da Ujedinjeni narodi i NATO savez nemaju stvarnu vlast u toj pokrajini.

Vijeće sigurnosti sastalo se na hitnoj sjednici nakon što je posljednjih dana na Kosovu – u valu nemira – ubijena 31 osoba, dok ih je više od 500 ranjeno.

Vijeće sigurnosti je osudilo nemire te pozvalo čelnike obiju zajednica da osiguraju poštivanje zakona. Napade na osoblje Ujedinjenih naroda Vijeće sigurnosti je nazvalo “napadima na cijelu međunarodnu zajednicu”.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan posebno je oštro kritizirao uništavanje crkvi i džamija, rekavši da se radi o “sramotnim djelima koje nitko ne može opravdati.”

NATO savez šalje na Kosovo dodatnih tisuću vojnika. Nasilje se iz Kosovske Mitrovice proširilo cijelim Kosovom, a nemira s nasiljem je bilo i u Srbiji.

XS
SM
MD
LG