Linkovi

Rice: Balkan će ostati jedan od američkih prioriteta (19/1/05) - 2005-01-18


Senatu je jučer počeo razmatrati nominaciju Condoleeze Rice za državnu tajnicu.

Condoleeza Rice branila je odluku administracije predsjednika Busha o pokretanju ratova protiv Afganistana i Iraka nakon terorističkih napada na New York i Washington. Istovremeno, obećala je da će raditi na jačanju veza s američkim saveznicima.

"Prvo ćemo udružiti demokratske zemlje u međunarodni sustav zasnovan na zajedničkim vrijednostima i vladavini zakona. Drugo, ojačat ćemo zajednicu demokratskih država kako bismo se zajedno borili protiv prijetnji našoj sigurnosti i ublažili beznađe koje potiče teror. Treće, širit ćemo slobodu i demokraciju diljem svijeta. To su ciljevi koje je predsjednik Bush zacrtao za Ameriku u svijetu i to je važna misija američke diplomacije danas," izjavila je.

Odgovarajući na pitanje vezano uz situaciju na Balkanu, gospođa Rice je rekla da će Balkan ostati važan prioritet admnistracije. “Dok Balkan ne bude miran, teško ćemo o Europi moći misliti kao o slobodnoj i cjelovitoj,” rekla je. Gospođa Rice je istaknula napredak postignut u Bosni i Hercegovini, te je dodala da Srbija i Kosovo još uvijek predstavljaju set “trnovitih problema”.

Tijekom jučerašnjeg svjedočenja, Condoleeza Rice je također izjavila da Sjedinjene Države trebaju dodatno iskoristiti svoje radijske i televizijske programe za inozemstvo, uključujući i Glas Amerike, kako bi se predstavila istina širom svijeta. Gospođa Rice je rekla da nema ništa važnije u "ratu ideja" od toga da se ljudima omogući pristup istini. A to čine Glas Amerike, Radio Slobodna Europa i Radio Marti, koji emitira na Kubu.

Govoreći o ključnom pitanju u svojem svjedočenju - Iraku, gospođa Rice je izrazila uvjerenje da se u Iraku postiže napredak, dodajući da ne vidi potrebu za mijenjanje američke politike prema Iraku. Također je priznala da su u poslijeratnom Iraku počinjene “određene pogreške”, ali je kazala da vjeruje da će demokracija pobijediti “makar u malim koracima”.

Gospođa Rice je isto tako kazala da nedavni događaji na Srednjem istoku predstavljaju dobru priliku za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, spomenuvši viziju predsjednika Busha o održivoj, neovisnoj i demokratskoj palestinskoj državi koja bi živjela uz Izrael.

XS
SM
MD
LG